Бойко Кръстанов е новият носител на наградата Андрей Баташов

07.12.2020 12:26 | Видян 1120 пъти

Бойко Кръстанов е новият носител на наградата Андрей Баташов

Актьорът Бойко Кръстанов е тазгодишният носител на наградата Андрей Баташов, която се присъжда за впечатляващи професионални постижения и дейност в полза на обществото на млади артисти до 33-годишна възраст. Призът – статуетка на скулптора Спас Киричев, бе връчен в събота вечер при спазване на всички противоепидемични мерки в Храм „2008“ на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик приорат България, които са учредители на престижното отличие.

Комисия в състав режисьорът и преподавател в НАТФИЗ проф. Здравко Митков, режисьорът Петър Денчев, журналистът, театрален критик и драматург Ирина Гигова , актьорът Димитър Баненкин и кастинг-режисьорът Ирина Коцева откроиха Бойко Кръстанов сред десетина силни кандидатури на номинирани негови колеги за талантливите му актьорски превъплъщения в театъра и киното и за проявените от него благородство и гражданска ангажираност. „Наистина не знам дали съм достоен за тази награда, но тя ме прави щастлив и ми дава вяра да продължа да се занимавам с това, което правя, с още по-голяма убеденост“, каза Бойко Кръстанов при получаването на отличието. Той сподели, че не е познавал лично патрона на наградата – големия актьор Андрей Баташов, но много е слушал за него от своя преподавател проф. Здравко Митков, който винаги го е описвал с уважение и любов. Така Кръстанов си е изградил представата за един добър човек и безусловен алтруист. „Научих повече и за дейността на Ордена, за неговите инициативи за работа с деца и социално слаби, което смятам за истински достойна хуманна кауза“, изтъкна лауреатът на приза.

Бойко Кръстанов е роден на 21 декември 1987 г. в София. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ през 2010 г. Същата година е поканен от Маргарита Младенова в Шекспировата „Зимна приказка“ в Театрална работилница „Сфумато“, а по-късно дебютира и в Народния театър в една от главните роли в „Ангели в Америка“ на Тони Кушнър. През 2011 г. става част от трупата на Младежкия театър, където в следващите няколко сезона участва в спектаклите „Смъртта и дяволът“, „Любов и пари“, „Летище“, „Г-н Балкански“, „Г-н Пунтила и неговият слуга Мати“. За играта си в „Петел“ под режисурата на Стайко Мурджев е номиниран за „Икар“ за главна мъжка роля. През 2013 г. е в главния образ на Гичо в сценичната версия на романа на Милен Русков „Възвишение“, реализирана в Драматичен театър Пловдив. За превъплъщението си получава „Аскеер“ за изгряваща звезда. В момента е актьор от трупата на Малък градски театър „Зад канала“. За Кристиан в „Празникът“ с реж. Явор Гърдев е номиниран за „Икар 2020“ за водеща мъжка роля. Познаваме го от екрана с героите му в „Лов на дребни хищници“, „Стъклен дом“„Под прикритие“, „Революция Х“, „Завръщане“, „Слънчев бряг“ и др. През 2014-а снима в Дъблин полицейския сериал Red Rock, партнира си и с Ейдриън Броуди и Салма Хайек в американската продукция „Септември в Шираз“, снимана в България.

Онова, което по-малко се знае за него, е, че участва в проекти с благотворителна цел за подпомагане потенциала и

развитието на деца, разделени от семействата си

деца от бедни семейства и хора в неравностойно социално положение – „Вечер на добродетелите“, „Семейство за всяко дете“, „Промяната“ и др. Преди няколко години, на плажа в Царево, заедно с още двама актьори Бойко Кръстанов спасява човек от удавяне.

Актьорската награда в памет на Андрей Баташов е учредена през 2018 г. от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик приорат България, международна неправителствена организация със специален консултативен статут към ООН, регистрирана в Швейцария, със свои постоянни мисии в Ню Йорк, Виена и Женева и инициираща множество благотворителни мисии в областта на културата и изкуството в България.

Бойко Кръстанов е третият носител на наградата „Андрей Баташов“. Преди него с отличието бяха удостоени актьорите Владимир Зомбори (2018) и Йордан Ръсин (2019).

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

Няма коментари към тази новина !