Българин дава лицето си за филма Добре дошли в Чечня

18.11.2020 12:36 | Видян 1634 пъти

 Българин дава лицето си за филма Добре дошли в Чечня

Документалният филм „Добре дошли в Чечня“ на номинирания за Оскар режисьор Дейвид Франс („Как да оцелеем от чума“, „Смъртта и живота на Марша П. Джонсън“) е с премиера за България и Централна Европа и вече е наличен в платформата HBO GO. Филмът е разтърсващ разказ за група активисти, които рискуват живота си, за да се изправят срещу продължаващия геноцид над ЛГБТ хора в руската република Чечня.

В него, чрез новаторски подход, се представят реални истории на чеченски мъже и жени, които са арестувани, измъчвани и убивани от властта в Грозни, заради своята сексуална ориентация. Филмът проследява работата на група активисти, които се сблъскват челно с тази бруталност. „Добре дошли в Чечня“ вече е достъпен за стрийминг у нас и в Централна Европа в HBO GO, а телевизионната премиера по HBO е на 3 декември от 22:55 часа.

Защитавайки анонимността на участниците, документалният филм разкрива недостатъчно отразяваните зверства в Чечня, като същевременно откроява ЛГБТ активисти, които работят под прикритие, за да спасяват жертвите и да им помогнат да напуснат безопасно страната. В лентата е използван новаторски подход за осигуряване на анонимността на участниците чрез дигитално наслагване на лица.

Един от доброволците дал своето лице, за да запази анонимността на персонаж от филма, е българинът Коста Каракашян, световно признат режисьор, хореограф и танцьор. У нас темата на филма е кауза за фондация Сингъл Степ, работеща активно за правата и приемането на ЛГБТ хора в България. Коста Каракашян, както и изпълнителният продуцент на филма Кевин Дженингс, са част от фондацията и работят за гласност на темата.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Няма коментари към тази новина !