Киното може да връща до 6 000 000 лева държавна субсидия

04.11.2020 16:20 | Видян 515 пъти

Киното може да връща до 6 000 000 лева държавна субсидия

В Националния филмов център има близо 6 милиона лева от годишната държавна субсидия за кино, които засега не могат да бъдат разпределени, тъй като продуцентите не са дали отчетите за своите разходи. За това алармира самият директор на НФЦ Жана Караиванова.

„В поредния отчет на отдел „Филмопроизводство“ след третото тримесечие на 2020 година в Агенцията е наличен остатък от финансови средства в размер на близо 6 милиона лева към 24 октомври.

Тази сума Агенцията е в невъзможност да предостави поради липсата на отчети от страна на продуцентите – страни по договори, представяне на документи за сключването на нови договори или неявяване пред финансова комисия на допуснати до финансиране проекти“, обяснява Караиванова.

По заповеди за предоставяне на безвъзмездна държавна помощ Агенция „Национален филмов център“ е одобрила към момента проекти за над 14 милиона лева.

„Обръщам се към всички продуценти, разпространители, организатори на фестивали, промоция и показ, да предоставят отчетните си документи в изпълнение на договорите, които дават основание за превод на съответните траншове в максимално кратък срок, или да се представят необходимите документи за сключването на нови договори, както и да внесат документи за разглеждане от финансова комисия до 15 ноември тази година, ако имат готовност за това“ призовава шефката на НФЦ.

Тя обръща внимание на това, че ако в НФЦ не постъпят искания и документи за предоставяне на оставащата държавна субсидия, то тази част от нея, която се оказва неусвоена поради горните обстоятелства, ще бъде върната в държавния бюджет.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Трябват ми още милион и половина кеш:...

Кирил Петков иска от Пламен Бобоков още един милион и...

Връщат ли се Иван и Андрей в NOVA?

Продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов уж жестоко...

Няма коментари към тази новина !