Албена Данаилова гостува в Концертмайсторите

04.09.2020 10:12 | Видян 705 пъти

 Албена Данаилова гостува в Концертмайсторите

Изключителната българска цигуларка Албена Данаилова, която е първата жена концертмайстор на Виенската филхармония, ще гостува у нас като солистка на Оркестъра на Класик ФМ радио тази есен. Талантливата изпълнителка подготвя програма от любими шедьоври за цигулка и камерен оркестър, а на диригентския пулт ще застане маестро Григор Паликаров.

Събитието е част от цикъла „Концертмайсторите“ и ще се състои на 2 декември 2020 в зала „България“ от 19:30 ч. Проявата се финансира от програма „Култура“ на Столичната община и продължава успешната традиция за представяне на най-ярките наши инструменталисти, водачи на елитни чужди оркестри.  Партньор при организацията е Софийската филхармония.

В програмата са подбрани творби, които очертават широк стилов диапазон - от бароковата полифония, до късния романтизъм. Албена Данаилова ще покаже своето майсторство с Концерт за цигулка в ми мажор от Й. С. Бах, както и виртуозна бравурност в „Цигански напеви“ от Сарасате.

Публиката ще се наслади на вълнуващата мелодия от „Размишление“ на Ж. Масне и ще се пренесе в типичната виенска атмосфера с пиесата „Любовна радост“ от Фриц Крайслер. Соловите творби в програмата се допълват от оркестрови пиеси от Хендел, Чайковски и Сибелиус. Ще бъде отбелязана и 250-тата годишнина от рождението на великия виенски класик Лудвиг ван Бетовен с изпълнение на Голяма фуга от Струнен квартет оп. 130.

Албена Данаилова израства в семейството на видния наш цигулар Боян Данаилов. Тя учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София при Нели Желева и проф. Дора Иванова. Продължава обучението си във Висшето училище за музика и театър в Рощок при проф. Петру Мунтеану.

Посещава майсторски класове при Ида Хендел, Херман Креберс и други. Завършва през 2001 г. и още същата година получава ангажимент в групата на втори цигулки в Баварския държавен оркестър. Две години по-късно тя се издига до водач на първите цигулки, а през 2006 г. вече е първи концертмайстор на оркестъра. В същата роля тя работи и в Лондонската филхармония през сезон 2003/2004. На 1 септември 2008 г. Данаилова печели тежък конкурс за концертмайстор на Оркестъра на Виенската държавна опера (Виенската филхармония), като става първата жена, заела този престижен пост. От 2010 година е назначена за постоянно.

Цигуларката е носител на награди от конкурсите „Светослав Обретенов“ и „Млади музикални дарования“ (България), „Ян Коциан“ и „Концертино Прага“ (Чехия), „Клостер Шьонтал“ (Германия), „Тибор Варга“ (Швейцария), „Виторио Гуи“ (Италия) и е полуфиналист на престижния конкурс „Чайковски“ в Москва. Наред с работата си като оркестров музикант, Албена Данаилова има и успешна кариера като солист и камерен изпълнител.

Тя свири редовно като солистка в България, Германия, Израел и САЩ, и осъществява записи за Deutschlandradio Kultur, Северногерманското радио и др. Тя е също водач на „Ансамбъл Виен“, където наследява Пол Гугенбергер и Райнер Хонек. Свирила е два пъти като солист на Виенската  филхармония – през януари 2009 г. на Залцбургския фестивал под диригентството на Сейджи Озава и през октомври същата година в абонаментния цикъл на състава в концерт под палката на Жорж Претр. Този концерт е представен също в Brucknerhaus в Линц и излъчен на живо по ORF
2.
Албена Данаилова е професор по цигулка във Виенския държавен университет. Тя свири на майсторска цигулка, предоставена ѝ от Австрийската национална банка.

Билетите за концерта на 2 декември вече са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и на http://ticketsbg.com

Цикъл „Концертмайсторите“

„Концертмайсторите“ се провежда от 2002 година. През годините в него са участвали най-добрите български музиканти, които работят като концертмайстори на елитни оркестри по света: Веско Пантелеев – Ешкенази, Светлин Русев, Мила Георгиева, Васко Василев, Яна Дешкова и др.

Солисти в цикъла са били и водещи световни звезди на класическата музика като Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столична програма „Култура“. През последните години в поредицата се изявиха солистите Летисия Морено (Испания), Алекси Кени (САЩ), Елин Колев (Германия/България) и др.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Няма коментари към тази новина !