Наградите на Берлинале ще са джендър неутрални

26.08.2020 14:11 | Видян 761 пъти

Наградите на Берлинале ще са джендър неутрални

Организаторите на Берлинския международен филмов фестивал обявиха, че спират да връчват отделни награди за жени и мъже в различни категории от следващата година.

Отличията за изпълнители ще бъдат определяни по джендър неутрален начин на изданието на фестивала догодина, който ще се състои присъствено.

Фестивалните награди са "Златна мечка" за най-добър филм и "Сребърна мечка" в различни категории, които до тази година включваха и награди за най-добър актьор и най-добра актриса. Вторите ще бъдат заменени от "Сребърна мечка" за най-добро изпълнение в главна роля и "Сребърна мечка" за най-добро изпълнение във второстепенна роля.

Директорите на фестивала Мариете Рисенбек и Карло Катриан обявиха в съвместно изявление, че решението за "неразделяне на наградите за актьори според пола е сигнал за по-голяма чувствителност във филмовата индустрия" към джендър темите.

В същото време стана ясно, че наградата "Алфред Бауер", която носи името на основателя на фестивала, няма да се връчва занапред. Тази година връчването й бе замразено заради разкритията за ролята на Бауер в нацистката филмова индустрия.

В коментар за решението Берлинале да се проведе като физическо събитие догодина, независимо от несигурността около развитието на пандемията, двамата директори на фестивала подчертават необходимостта от "живи взаимоотношения с публиката".

"Във времето на пандемията от новия коронавирус стана още по-ясно, че все още се нуждаем от аналогови пространство за преживявания в сферата на културата", отбелязаха те и подчертаха, че и други фестивали са възстановили присъствените събития вместо виртуалните.
Берлинале ще се проведе от 11 до 21 февруари 2021 г.

Източник: Monitor

Снимка: БГНЕС


автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Не пуснаха Устата да снима на Радецки

Само за ден песента ,,Jackpot-a или БОТЕВ‘‘ предизвика...

Попътен вятър: Фото на деня

Попътен вятър: Фото на деня

Няма коментари към тази новина !