Заради Covid-19: Български организатори на концерти пред фалит

11.03.2020 17:36 | Видян 1180 пъти

Заради Covid-19: Български организатори на концерти пред фалит

Сдружението на организаторите на концерти, фестивали и други музикални събития „Сцена музика“ излезе днес с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и министъра на културата Боил Банов, с което алармира, че бранша е пред колапс след отменянето на много дори разпродадени концерти с хиляди продадени билети.

Те излязоха и с категорично обвинение към министър Банов, че не е способен на „социално-отговорно поведение към икономически субекти в областта на културата“, заради публичното му уверение през медиите, „че всички xopa с билети за отменените културни събития “ще получат парите си".

От сдружението подчертават, че министърът може да гарантира само за събития организирани от държавни културни институции на които той е принципал, а „не би могъл да поеме подобен ангажимент от името на частни организации, които по правилата на действащото българско законодателство — Търговския закон, както и съгласно принципите на европейското и международно право, са напълно освободени от подобни действия при наличие на форсмажорни обстоятелства, като сегашните“, пише в отвореното писмо.

Членовете на „Сцена музика“ уточняват, че освен хонорари на гостуващите музиканти те заплащат и разноските по организацията, като работят с много подизпълнители, отговарящи за звука, сцената, осветлението, рекламни агенции, транспортни фирми, медии и т.н., и всички те са ощетени в момента. Доста от дългоочакваните събития се сдобиха с нови дати само за дни, но въпреки усилията някои концерти не могат да се преместят за по-късна дата и отпадат напълно. „Това поставя бранша в извънредна финансова ситуация, тъй като за организацията на тези концерти вече са извършени всички плащания към всички подизпълнители и не може да става дума за връщане на билети на обща стойност, възлизаща на шестцифрени суми.

И това е така, именно, защото поради форсмажорните обстоятелства, организаторите няма да получат връщане на заплатените от тях суми, съответно — няма да разполагат със средствата за възстановяване стойността на билетите. Изправени сме пред угрозата десетки организации да фалират, да изпаднат в несъстоятелност, и не само да не проведат пренасрочените събития и да не възстановят билетите на гражданите, но нещо повече - да се създаде огромен културен и социален вакуум в който нито ще има кой да провежда големи културни събития с международна значимост, нито rpaжданите ще имат доверие да посещават такива занапред“, прогнозират в отвореното си писмо от „Сцена Музика“.

Промоутърите уточняват още, че имат застраховки на събитията, но те не покриват форсмажорни обстоятелства. За това те се обръщат с молба държавата да предпази бранша от фактическите фалити, които предстоят, като предостави държавна субсидия за претърпелите загуби, каквато е практиката в момента в Европа. Апелират министърът на културата Боил Банов да направи официално изявление в опровержение на твърдението, че всички промоутъри са длъжни да връщат парите за билети и искат лична среща с него, за да обсъдят бъдещи мерки за бранша. Молбата им за среща беше посрещната веднага от Министерството на културата и още утре, представители на промоутърите ще седнат на една маса с Боил Банов.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Не пуснаха Устата да снима на Радецки

Само за ден песента ,,Jackpot-a или БОТЕВ‘‘ предизвика...

Попътен вятър: Фото на деня

Попътен вятър: Фото на деня

Няма коментари към тази новина !