Експлозивът "чакал" Цеца 10 г.

22.04.2009 09:15 | Видян 8357 пъти

Експлозивът

Експлозивът, който бе откирт случайно от строителни работници пред дома на сръбската фолкзвезда Цеца Величкович в Белград, е бил поставен поне преди десет години.

Това е категоричното заключение на сръбските полицейски експерти. Те уточниха, че става въпрос за 23 кг експлозив. В първоначалната информация се говореше за 15 кг. Тротилът бе открит на около 20 метра от къщата на Цеца Величкович, недалеч от тротоара където фолкзвездата обикновено паркира автомобила си. Взривът е бил поставен на 1.5 м. дълбочина под земята, уточниха още от полицията в Белград. "Кой и защо е поставил тротила е трудно да се каже, но ние сме сигурни, че той е престоял под земята поне 10 години", казаха още от сръбските сили за сигурност. От там уточниха, че става въпрос за смесица от хексоген, който е на кристали и тротилът, който е бил в течно състояние. Обикновено хексогенът се използва за да увеличи мощта при взрива на тротила. Според експертите в това си състояние - както е намерен под земята, взривното вещество не е представлявало опасност. "Не може да се стигне до експлозия, ако "няма инициатор" за това", уточниха още от полицията.

БГНЕС припомня, че Цеца Величкович бе женена за военнопрестъпника Желко Ражнятович, по-известен с прякора Аркан. Той се смята за един от най-зловещите престъпници на Балканите за последните десетилетия. Той бе обвинен и в извършването на военни престъпления на територията на няколко бивши югорепублики. Аркан участва лично в масови кланета на територията на Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово. Аркан бе убит на 15 януари 2000 година в хотел в Белград. Цеца Величкович се ожени през 1995 година за Желко Ражнатович. Двамата живееха заедно до убийството на Аркан. Цеца Величкович е обвиняема в незаконно присвояване на над 11 милиона евро и 480 000 американски долара. Средствата са присвоени неправомерно при продажбата на футболисти от сръбския отбор "Обилич" в периода от 26 юли 1998 до 1 март - 2003 година. Неотдавна Прокуратурата в Белград поиска помощ от шест държави, включително и от България, за разследването, което се води срещу най-известната сръбска фолк звезда Цеца Величкович. Тя бе арестувана на 17 март 2003 година - пет дни след убийството на премиера Зоран Джинджич. При задържането в дома й полицията откри 88 пистолета и различно автоматично оръжие.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Средна класа е когато...

Средна класа - когато банката ви отказва кредит, поради...

NOVA търси големите постижения на...

Кои са големите постижения в демократичната история на...

Няма коментари към тази новина !