Пръстен с рядък сапфир бе продаден за над 1 млн. евро на търг

20.12.2019 10:55 | Видян 1008 пъти

Пръстен с рядък сапфир бе продаден за над 1 млн. евро на търг

Изцяло покрит с диаманти пръстен с изключително рядък сапфир от Кашмир с тегло 18,42 карата беше продаден за 1,11 милиона евро. На търга в Монако пръстенът имаше първоначална оценка между 800 хиляди и 1,2 милиона евро.

В каталога за търга се казва, че сапфирът се отличава с едновременно яркия си и блед светлосин цвят. Добит е в мини, чиито залежи вече са изчерпани.

За бижуто наддаваха трима колекционери. Единият от тях се отказа от по-нататъшно участие в търга, когато сумата достигна 900 хиляди евро. Наддаванията на другите двама надхвърлиха 1 милион евро. Спечелилият търга колекционер е пожелал анонимност.

Остров Цейлон е водещ в света източник на сапфири и от векове остава доставчик на тези скъпоценни камъни. Отдалечената долина Mogok в Мианмар се превърна в основен източник на висококачествени сапфири. Най-важното събитие в историята на сапфира обаче е в началото на 1880-те. Свлачище в хималайските планини на Кашмир разкрива източник на сапфири, станал легендарен с качеството на своите камъни. Много специалният нежно син цвят на сапфирите от Кашмир изковава тяхната идентичност, той е много търсен от ценителите и колекционерите.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Няма коментари към тази новина !