Събитията, които промениха света

12.11.2019 15:31 | Видян 636 пъти

Събитията, които промениха света

Луксозно подаръчно издание за любители на историята, очаквайте на 12 ноември от издателство „Хермес“. От кацането на Луната през 1969 г. до първия мобилен телефон, тази завладяваща панорама на събитията, които са променили света, е задължително четиво за всички любители на историята.

Прекрасно илюстрирана, книгата напомня за историите от новините, които формират облика на света. Тук ще прочетете за природни бедствия, социалнополитически сътресения, значими открития и удивителни постижения на човешкия дух. 3 събития, които промениха света- Първите говорещи филми: Още преди началото на ХХ век Томас Едисън започва да експериментира с добавянето на звук към филма. Процесът на синхронизация между реч и картина обаче му се вижда твърде труден и така се ражда „немият филм“. Немите филми, в които актьорите представят истории с мимика и жестове, използват субтитри, за да разкажат историята, и музикален фон, за да предадат атмосферата на всяка сцена.

Немите филми са популярни в началото на ХХ век и през Първата световна война, а някои от актьорите са добре познати и до днес. Двама от най-великите актьори на нямото кино са Чарли Чаплин и Бъстър Кийтън. Заради умението на Чарли Чаплин да създава образ със специфични движения и изражение, той все още се смята от мнозина за най-добрия комичен актьор, докато филмът на Бъстър Кийтън „Генералът“ е шедьовър на комедията и съспенса. През 20-те години на ХХ век режисьорите започват отново да търсят начин звукът и сцените да се записват заедно и да се излъчват едновременно. През 1925 г. „Уестърн Електрик“ и „Уорнър Брадърс“ се споразумяват да създадат система за произвеждане на филми със звук. Системата „Витафон“, изобретена от лаборатории „Бел“, е метод за звукозапис върху самия филм. Първият филм, който използва системата, е „Дон Жуан“ през 1926 г. В „Дон Жуан“ историята е разказана по обичайния начин с жестове и субтитри, но пеенето и музиката са записани като част от филма.

Пробивът с речта идва година по-късно, на 6 октомври 1927 г., когато „Уорнър Брадърс“ пуска първия филм със синхронизиран звук. Филмът се казва „Джаз певецът“. Мрежата- Световната мрежа представя информацията и документите, поместени в интернет, за глобална аудитория от компютърни потребители. За създаването й Тим Бърнърс-Лий не взема никакъв хонорар или възнаграждение за патент. Той смята, че това трябва да е нещо, което всеки да може да използва.

През 1989 г. ЦЕРН е най-големият интернет възел в Европа. Бърнърс-Лий развива своята „мрежа“, като свързва интернет с хипертекст. Той казва: „Просто трябваше да взема идеята за хипертекст и да я свържа с идеите за протокол за управление на обмена на информация и системата за имена на домейните“.

Повечето от технологиите, включени в Мрежата, вече са създадени. Бърнърс-Лий ги обединява, мислейки на по-високо и абстрактно ниво за това как може да се постигне още по-голямо ниво на взаимосвързаност на идеите. Неговото дело и благородството да го предостави безплатно е отбелязано на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Феликс Баумгартнер преминава звуковата бариера в скок от Космоса - Феликс Баумгартнер е роден в Залцбург, Австрия, на 20 април 1969 г. Като дете той мечтае да скача с парашут и прави първия си скок на 16 години. Постъпва в австрийската армия, където практикува парашутен скок върху малки целеви зони и е част от военния демонстрационен и състезателен екип. През 1988 г. той започва да изпълнява демонстративни скокове за „Ред Бул“ и оттогава те си сътрудничат по различни проекти.

Баумгартнер осъществява серия от дръзки каскади, включващи скокове с парашут и скокове от типа BASE. Това е екстремен спорт, при който участниците скачат от неподвижни обекти и използват парашут, за да спрат свободното падане и да се приземят. BASE е акроним, съставен от четирите категории неподвижни обекти, от които състезателите могат да скачат: сгради, антени, мостове и скали. През 1999 г. Баумгартнер скача от Петронас Тауърс в Куала Лумпур, Малайзия, и поставя световен рекорд за височина при бейсджъмпинг. Негов е и рекордът за най-нисък скок BASE, когато скача от 29 метра от ръката на статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро. На 25 юли 2003 г. той прави успешен опит за прелитане на Ламанша с парашут, като за целта е използвал специално изработено приспособление от въглеродни влакна.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Гришо качи секси французойка в...

Григор Димитров си тръгна от парти в Монте Карло, където...

Шолц увери китайски студенти, че не...

Германският канцлер Олаф Шолц увери днес китайски...

Няма коментари към тази новина !