Гледаме изпълнения на Баришников на Танц Филм Фест

10.09.2019 15:03 | Видян 896 пъти

Гледаме изпълнения на Баришников на Танц Филм Фест

Изпълнения от ранните години на легендите Баришников и Нуреев, както и неми сцени на звездата на Руския балет Тамара Карсавина, са само част от изненадите, които организаторите на Танц Филм Феста са подготвили за публиката в кино „Люмиер Лидл”.

Фестивалът, предшестващ 33-тото издание на Киномания, ще продължи от 24 до 30 септември, пренасяйки на големия екран 12 специално селектирани филма в категориите „Премиерни заглавия”, „Класически балет”, „Велики филми за балета”, „Модерен танц”, „Документални филми” и „Фламенко”.  Любителите на балетното изкуство ще могат да се потопят във „Величието на балет „Киров” на 26 септември от 18:30 ч.

Филмът събира заснети сцени от най-великите постановки на знаменития ленинградски балет. Най-ценната находка са изпълнения от ранните години на легендите Нуреев и Баришников, които преди са считани за изгубени. Балет „Киров” (преди 1935 и след 1992 г. – Мариински театър) винаги е бил основния конкурент на талантите в Болшой театър. Сред другите безценни моменти в този уникален филм, плод на дългогодошно проучване, са неми сцени на звездата на Руския балет Тамара Карсавина и па дьо дьо на Галина Уланова като Белия лебед от 1940 г.

60-те години са представени с откъси от „Раймонда” на Глазунов, „Спартак” на Хачатурян, „Ромео и Жулиета” на Прокофиев, хореографията на Мариус Петипа за „Корсар”, както и две версии на „Умиращия лебед” по Михаил Фокин – на Олга Мойсеева и на Наталия Макарова. Кадри от живота на Охад Нахарин ще „оживеят” на екрана в кино „Люмиер Лидл” на 25 септември от 20:30 ч. във филма „Г-н Гага”.

Артистичният директор на танцовата трупа „Батшева” е считан за един от най-влиятелните хореографи. Показвайки го в критичен и повратен момент от личния му живот, този вдъхновен и проникновен документален филм представя творец със забележителна артистична цялост и впечатляваща визия. Работил по филма цели 8 години, в „Г-н Гага” режисьорът Томер Хейман съчетава моменти от репетиции с непоказвани досега архивни кадри и сцени от спектакли.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !