Монета разкрива финансова криза във Византия

13.08.2019 13:36 | Видян 701 пъти

Монета разкрива финансова криза във Византия

Средновековен бронзов кръст реликварий и изключително рядка златно-сребърна византийска монета са сред най-интересните открития на археологическия сезон в Перперикон, който започна на 24 юни и ще продължи до 10 септември.

Те бяха показани на пресконференция от проф. Николай Овчаров, чийто екип в момента работи в сектора северно от Голямата базилика в каменния град. 35-метровата раннохристиянска църква се е използвала като култова сграда от V-VІ до ХІV век с множество преустройства, ето защо находките в нейния периметър датират от различни периоди, подчерта историкът.

Двустранният кръст реликварий за съхраняване на мощи е бил абсолютно затворен при намирането му ето защо се е наложило нитчето, което държи частите му, да бъде срязано, обясни Овчаров. Това е едва четвъртият цялостно запазен със съдържанието си образец от над 30 подобни артефакти от региона. Във вътрешната кухина на един от досегашните е имало парченце дърво, явно смятано от някогашните хора за частица от кръста Христов. Той е подарен на църквата „Успение Богородично“ на отец Боян Саръев в Кърджали, според когото вършел чудеса, разказа археологът. Останалите два съдържали елементи от кост. В сегашния има някакъв кафеникав прах (навярно мощи на неидентифициран светец) с парченца от текстил или разложена кост, на които тепърва предстои органичен анализ.

Външната украса на реликвария е в изключително експресивен стил, с врязани изображения – на Исус Христос с дълга дреха, изправен на кръста, от едната страна и с молещата се Богородица с вдигнати ръце от другата. Подобни кръстове се наричат още „палестински“ и насочват към художествените традиции от Светите земи. Тази иконография се е запазила докъм ХІІ век, така че находката може да се датира от Х-ХІІ век, смята Николай Овчаров.

Златно-сребърната монета е от ХІ век и свидетелства за пика на икономическата криза във Византия при император Алексей І Комнин. През 1071 г. неговите войски са разгромени от селджукските турци в битката при Манцикерт (Армения) и той губи почти всичките си владения в Мала Азия. Следва финансов колапс, при който златните монети (хистаминони) се обезценяват, като златното им съдържание от 22 карата пада до 5-6 карата а всичко останало е сребро или сребърна сплав.

Именно такава е новооткритата монета, от едната страна на която св. Димитър коронясва Алексей І, а от другата е изобразен Христос. Монетата е ценна не само като нумизматична стойност, но и като източник на значима историческа информация. Тя се датира от последните години преди реформата от 1092-ра, когато императорът успява да стабилизира икономиката и въвежда нова монетна единица – перпера, вече със златно съдържание 21-22 карата.

Според проф. Николай Овчаров и повечето учени медиевисти златото за тази стабилизация е черпено от най-големите средновековни златни рудници в региона, намиращи се на няколко километра от Перперикон. Част от техните галерии още са проходими и понякога там и до днес се намират златни люспици, а преди 3 години излиза и слитък самородно злато, разкри Овчаров.

В момента туристическият поток в Перперикон е огромен въпреки жегите, а модерният посетителски център в комплекса до края на годината ще бъде готов, увери той.

Източник: Monitor
Снимка: БТА




автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !