Премиерът Рама с изложба в Рощок

15.07.2019 12:59 | Видян 765 пъти

Премиерът Рама с изложба в Рощок

Тази събота в немския град Росток бе открита изложбата на Еди Рама,  министър-председател на Албания. Пространството в галерия Rostock Kunsthalle показа цветни абстракции разпръснати по тапети със 7 метра височина и скулптури на артиста-политик.

Това не е първата изложба на Еди Рама в Германия. Своят немски дебют той прави в Мюнхен през 2015-та година, както сам каза пред стотиците събрали се на събитието в събота. Изложбата ще продължи до 6-ти януари.

Изображения на животни, растения и хора, както и изрисувани растения, схеми и страници от календари, създадени по време на официални политически разговори са част от нещата, които се отличават. „Рисуването е като подсилващо концентрацията лекарство за мен.“ казва Рама пред Die Zeit това лято.

„Видях работата на Рама в Берлинска галерия преди 3 години и го убедих миналата година по време на моя визита в Тирана, да дойде в Росток.„, допълни Йорг-Уве Найман, директор на Rostock Kunsthalle. В знак на благодарност за поканата, Рама му подарява своя графика, нарисувана по време на визитата на канцлера Ангела Меркел в Албания.

Еди Рама, чиито творби са показвани в много държави по света е роден през 1964 г. в Тирана. Майка му е лекар, а баща му – скулптора Кристак Рама, верен на режима и комунистическия диктатор Енвер Ходжа. В тинейджърските си години освен с рисуване, Рама се занимава активно и със спорт. Той играе професионално баскетбол в Динамо Тирана и е бил част от националния отбор на страната.

В родния си град се дипломира от Академията по изкуства и през 1994 година имигрира в Париж, където търси изява на артистичния си талант. През 1998 г. се завръща в родния град за погребението на баща си. Именно тогава Министър председателят го кани да стане Министър на културата, младежта и спорта. Още същата година Рама е назначен на поста.

През 2000-та година той става кмет на Тирана, преизбиран през 2003-та и 2007-ма. През 2013-та печели за пръв път парламентарните избори начело на социалистическата партия, побеждавайки дясно-центристката коалиция на демократичните партии в Албания, водени от Министър-председателя тогава Сали Бериша. Рама е преизбран през 2017-та година и за втори мандат.

Именно като Министър на културата, младежта и спорта Рама започва да прави своите „драсканици“, почти без да забележи. „Не можех да намеря начин да издържа тези дълги срещи. Рисуването ми помага да слушам. Едва по-късно прочетох изследване, според което драсканиците подпомагат концентрацията и намаляват стреса. Този процес стана изцяло част от мен. И, е много ползотворен. Когато обстоятелствата не позволяват да си рисувам по време на среща ставам нервен, сякаш не присъствам.„, твърди Рама в интервю пред the Guardian.

Драсканиците узряват с времето и стават съществени композиции. Всички те са направени в офиса на Премиера, а не като част от неделното му хоби. Повечето са на разпечатана хартия от дневните графици, от Microsoft Outlook, на най-важния човек в Албания. Форматът е А4, календарните разграфения са фон за цъфтящи цветя и чудовища на политическото минало, които нямат за цел да илюстрират, дори абстрактно реалността, а обуславят работата на човека, представляващ другите.

Като Премиер, той веднага привлича вниманието с екстравагантния си вкус, нови методи и пъстър стил. Иновативните културни проекти в допълнение към революционния политически подход помагат да достигне високи нива на подкрепа, особено от младите албанци.

Той продължава да твори активно и участва в индивидуални проекти, а като част от портфолиото му до момента се открояват участия през 2014-та и 2017-та във венецианското Биенале, вече като Министър-председател на Албания и 2016-та, когато колекция от негови работи е изложена в Marion Goodman Gallery, Ню Йорк.

През 1992 г. като професор в Академията за изкуства на Албания той публикува бележки, съвместно с публициста Адриан Клози. Изданието е наречено „Отражения“. През 2009-та излиза книгата му с лични рисунки и бележки озаглавена Еди Рама, а 2011-та излиза книгата му Курбан, написана по време на годините му като кмет на Тирана.

Неговият кабинет също е декориран с тапети от лични рисунки. Именно там Премиерът приема своите гости.

По време на годините си преди Париж, като професор в Академията за изкуства той преподава на най-известния албански артист в момента Анри Сала, чието видео Dammi i Colori, част от колекцията на Tate Modern, заснема нощна Тирана по стъпките на Рама, трансформирана в цветен град като от детски сън.

„Цветовете по сградите не бяха арт за мен. Това беше политическо действие с цветове. Нямахме средствата да правим значителни в конструктивно отношение проекти. Хората се нуждаеха от всичко: водоснабдяване, пътища, осветление. Когато станах кмет на Тирана в столицата имаше едва 78 осветителни тела, които функционираха по улиците. Представете си, ако бях отишъл да попитам населението „какъв цвят биха желали да боядисам сградата им?“. Те щяха да ме напсуват! Това щеше да е „най-изискания“ начин да им кажа, че не ме интересуват.“

Първото нещо, което Рама прави след избирането му за Премиер през 2013-та година е да премахне барикадите около сградата на кабинета си. Сега порталът е широко отворен, а над него стои маркиза в стил Бродуей, дело на френския артист Филипе Паррено, който в момента е заел с произведенията си турбинната зала на лондонския Tate Modern. Веднага след като преминеш под светещата козирка и влезеш във фоайето на сградата, се озоваваш в един Център за отворен диалог, който включва художествена галерия, библиотека, малко кино и интернет будки, достъпни до късно вечерта за всеки желаещ. Целта е „първият етаж да е за гражданите, а вторият за властта„, казва Рама.

Източник: egoist.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Оспорвана надпревара, смях и обрати...

„- 20“ точки в колелото на съдбата и чувал с картофи...

Няма коментари към тази новина !