Гилмор продаде за $21 млн. китарите си

24.06.2019 14:08 | Видян 1131 пъти

Гилмор продаде за $21 млн. китарите си

Дейвид Гилмор от Pink Floyd продаде 126 от китарите си за рекордните 21 милиона долара на благотворителен търг в Ню Йорк, за да се бори срещу изменението на климата.

Търгът продължи 8 часа с кандидати от 66 страни по света, според британската аукционна къща Christie’s, която се занимава с продажбите.

Сред китарите, които бяха продадени на аукциона беше култова Fender, използвана в песента The Dark Side of the Moon.

Китарата от 1969 г., която Гилмор впоследствие модифицирал, беше продадена за 3 975 00 долара на собственика на Indianapolis Colts Джим Айрсей. Това беше най-голямата сума, плащана някога за китара, продавана на търг, съобщи Christie’s.

Айсрей се сдоби и с шестструнната акустична китара C.F. Martin, която била използвана в хитовете на Pink Floyd Wish You Were Here и Shine On You Crazy Diamond.

Бившият вокал и китарист заяви, че ще дари приходите от продажбата на базираната в Лондон екологична организация ClientEarth.

Предишният рекорд за най-скъпа китара, продадена на търг, беше 2,7 млн. долара за Fender Stratocaster с автографи от 19 музиканти, сред които Стинг, Пол Маккартни, Ерик Клептън и Джими Пейдж. Целта беше набиране на средства за пострадалите от цунамито в Азия през 2004 г.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !