Сандвичите с бекон и пърженото пиле повишат риска от деменция

21.06.2019 11:05 | Видян 511 пъти

Сандвичите с бекон и пърженото пиле повишат риска от деменция

Ключов виновник за много от животозастрашаващите съвременни епидемии - като детските хранителни алергии, диабет тип 2, болестта на Алцхаймер, сърдечни заболявания и рак - вероятно са клас токсични вещества, които се намират в ежедневно преработените храни, разкриха учени на конференцията на Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене (ESPGHAN) в Глазгоу.

Тези вещества се наричат крайни продукти на напредналата гликация (AGEs). Те се срещат до някаква степен във всички храни, но се намират в зашеметяващо високи нива в храни с високо съдържание на протеини и високо съдържание на захар, като пици, бургери, бекон и колбаси.

Тези вещества се увеличават, когато тези храни се приготвят при много високи температури - т.е. изпечени или пържени, вместо на пара или варени.

Голямата топлина кара техните протеини и захари да реагират заедно, правейки продуктите примамливо запечени, но също така създават изключително високи нива на AGE.

Съединенията се срещат естествено в други храни, но съществуват на много по-високи нива в преработените храни - така, например, средната порция пица с тънка кора ще съдържа стотици пъти повече АГЕ от яйца на очи.

През последното десетилетие учените установиха, че AGE могат да провокират организма да реагира отбранително, създавайки опасно хронично възпаление, особено в жизненоважните ни органи.

Това възпаление все повече се смята, че увеличава риска от сърдечни заболявания и рак и също така може да бъде значителен фактор за болестта на Алцхаймер.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !