Българската пиеса Паякът ще бъде филмирана от австрийски продуценти

07.06.2019 16:35 | Видян 150 пъти

Българската пиеса Паякът ще бъде филмирана от австрийски продуценти

Българската пиеса „Паякът“, написана и поставена от режисьорите Йордан Славейков и Димитър Касабов, е в основата на сценария на новия австрийски пълнометражен филм Egomania. Зад проекта стои популярната актриса и писателка Марлен Шацингер, която е продуцент и режисьор на пълнометражната лента. Шацингер се запознава с текста на „Паякът“ през лятото на 2018 г., когато среща Йордан Славейков на уъркшоп по творческо писане в Косово.

Следва откупуване на авторските права и превод на текста. След продължителен кастинг са избрани актьорите за ролите на сиамските близнаци Марта и Мартин. Младите актьори Йохана Зайтингер и Харуин Кравиц са приятели от детство и това е едно от условията на продуцентите за изграждането на по-добрата връзка между героите.  Водят се преговори с известна австрийска актриса за ролята на майката на близнаците.

Пиесата „Паякът“ се играе вече 8 години на сцената на ТР „Сфумато“. Представяна е на десетки международни фестивали и форуми и награждавана неколкократно у нас и в чужбина. Преведена е на руски, френски, немски, английски и италиански език. На 14 юни (петък) от 19.00 в ТР "Сфумато“ пиесата ще се играе за 85-ти път от брилянтните актьори Пенко Господинов и Анастасия Лютова. През годините не стихва интересът към българското заглавие от страна на чуждестранни театрални и филмови продуценти. През 2017 г.

“Паякът“ е поставена на английски език беше в рамките на големия театрален фестивал Summer Alternative Theatre festival в Маями. А авторите Димитър Касабов и Йордан Славейков са поканени да вземат участие в последните репетиции на американския спектакъл. Режисьорът Йордан Славейков за пиесата: „Темата на „Паякът“ никога не е била за сиамските близнаци. И точно това я прави универсална и харесвана навсякъде, където е играна, четена, превеждана.
Темата на пиесата е любовта и трудностите, които всяка двойка изпитва и преодолява или не, докато хората са заедно. Темата е любовта и какво ни коства да останем заедно с този, с когото сме избрали или не сме избирали да сме свързани. Сиамските близнаци са метафора на тази адски трудна близост.“автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Из приказния свят на Тарантино

Рядко ми се случва да гледам на филм как някой забива в...

Юън Макгрегър се завръща в...

Носителят на „Златен глобус“ Юън Макгрегър е...

Няма коментари към тази новина !