Силната жена на Прея

06.06.2019 11:19 | Видян 1282 пъти

Силната жена на Прея

Дрезгавият й глас, който се лее като скъпо кадифе, щампирано с едно просто „П“, не ти дава и за миг да се объркаш кой стои зад микрофона. Това е Прея от първия път, в който я чухме, затворена в къщата на едно от многобройните риалитита, до сега. Днес никой не помни риалитито, то изигра ролята си – даде на българската сцена нещо уникално – нова певица.

До съвсем скоро тя се търсеше, изпробваше различни професионални пътища, беше част от семейството и на голям музикален лейбъли – Монте, вадеше наистина добри парчета, но рядко, демонстрираше потенциал, но не правеше следващата крачка. И така до 30 май, когато всички чуха на какво е способна. А именно - осем оригинални песни плюс една акустична версия и един ремикс, събрани в дебютния й албум Preyah.

Меломаните вече пеят наизуст първия сингъл „Лош навик“, с който даде заявка да запълни цяла ниша в българската музика а именно – интелигентен поп-арендби. Намигна и с появата на „25 кадър“ във видеото с лика на Сашка Васева. „Тя беше хиперболизиран начин да манифестираме едно - много ми се иска границите между стиловете, във възрастите, стандартите в шоубизнеса, да се размият до една степен“, разкри пред нас Прея.

Тя се разписва в целия албум не само с гласа си, но и с уменията си като текстописец и честичко като композитор. За последното упражнение получава рамо от Денис Попстоев, който и помага и в продуцирането и аранжирането. Всяка думичка, и в парчетата на български, и в тези на английски, е дело на усмихнатото момиче. „Мисля че отне около 7-8 месеца да направя целия албум. Изключвам само парчето с Жлъч „Не съм за тук“, което направихме преди 2 години и си чакаше реда.

Аз за 5 години имам общо толкова песни, колкото в този албум. Внезапното вдъхновение ме заля, но то е тясно свързано с физическата ми промяна миналата година, и свободата, която придобих“, сподели Прея, която отбеляза дебютната си тава с две промоции - в София и в Пловдив, а сега тръгва на мини турне през Варна (14 юни) и Бургас (15 юни). Шоуто, което е сътворила ще се качи отново на столична сцена в рамките на фестивала A to JazZ на 6 юли и ще се върне за много клубни участия по морето и едно на Караван парти в Арапя на 20 юли. Помагат й двама бийтмейкъри – Константин Бежков Kay Be и Trombobby.

Творим, без да се опитваме да го вкарваме в калъпи

да отговаря на формати, просто творим!”, Това е схемата откакто е самиздат. „Трудно е, но е много удовлетворяващо. Откривам, че съм способна на доста повече, отколкото съм знаела, че мога. Решенията ги взимам аз, което е много ценно, когато знаеш какво искаш“, допълва бившият артист на Монте мюзик.

Но да се върнем към същественото – финалния резултат. Ето това е албумът, който заслужава да подкрепите, да си го купите и да го въртите по пътя към морето, докато надерете диска. Това момиче наистина може да пее на английски.

Да, много се опитваха и дори в момента го правят, но от първата дума крещят „аз съм българче“. Слушаш обаче Прея в What to Do With It и се чудиш – на Бионсе ли ми бие, на Шаде ли по дълбочината? В крайна сметка не можеш да свържеш категорично с никаква препратка нашето момиче, просто тя за нула време, мирно и тихо, си е изградила ужасно отличителен собствен стил.

Стана High Enough

както се казва една от песните в тавата. Парчето те води в приглушено, опушено кабаре и увива около врата ти марабу, слага в ръката ти цигаре и неусетно започваш да даваш ритъм с щракане на пръсти, досущ като в интрото на песента.

Но големият акцент е „Тя“. Песента, което събира всичко, на което е способна Прея. „Познавам силата, нейното име е Тя“, изпява лайтмотива, който така или иначе ярко прозира през целия албум. „Женската сила наистина е лайтмотив на този албум. Дори работното му заглавие беше „Тя“. В крайна сметка реших че, да, до голяма степен ще обобщи това, което искам да кажа, но не е достатъчно и ще фокусира хората само в тази посока, на женската сила. Пък аз вярвам, че има в моята личност и други нюанси освен този и вярвам, че албума ги изразява всичките. Затова избрах да го кръстя Preyah“, разказа „дебютантката“.

Това парче е и първият й опит да рапира. „Гъдел ми е, но не съм сигурна, че това ми е призванието, затова съм го редуцирала до един куплет, който обаче за мен стана много силен, изграден по правилния начин“, скромничи талантливата певица. Признава, че албумът е своего рода концептуален. „Позволих си най-после да издам албум, а не компилация със всички стари парчета, защото вярвам, че албум, особено първи, трябва да е обща история, и да разказва една обща приказка (б.а. една от песните се казва „Приказка“). А тя в три думи е:

вдъхновение, свобода и мотивация

Освен новата музика, с която Прея ни заля, всичко около нея е ново – тялото й, с което се гордее вече от година и наистина изглежда супер, поведението й на сцена, всичко. „Иска ми се да си разширя палитрата от умения и знания. Последните 2 седмици преди промоцията на албума бяха по 4-5 часа на музикална репетиция и 2-3 часа на танцови. Дори тялото да не е щастливо – умът ликува“, горда е с резултата тя и мечтае за още по-голямо шоу и разбира се пробив навън. И има всички необходими да го направи – музика, която е на високо ниво, английски с прекрасен акцент, и дори името й е международно. В близко бъдеще обаче ни обеща три сингъла.

Вече ги е избрала, но не знае по какъв ред ще излизат. Първият ще е готов за лятото, като за две от песните с режисьорите вече имат нахвърляна и концепция за видео. Тежкият избор ще е на феновете – което те харесат, то ще е следващото с щампата Прея. Така че – бързо намерете албума и лайвайте в Тубата!

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !