Проникващият джихадизъм при Дарден, изнанадващ феминизъм от Мароко

21.05.2019 10:18 | Видян 760 пъти

 Проникващият джихадизъм при Дарден, изнанадващ феминизъм от Мароко

Борис Ангелов. Кан
Спецпратеник на 19 минути

Проникващият в ЕС джихадизъм е основната тема на филма Младият Ахмед. С него братята Дарден ще се опитат да станат пърВите с 3 златни палми за най-добър филм в Кан. Историята е за бежанец, организирал импровизирана джамия, който рекрутира млади хора за ислямисти. Ахмед е тийнейджър, който се запалва по корана и е насъскан от имам да гони своята учителка, също мюсюлманка, която се бори да интегрира младите хора от общността в белгийската реалност. Ахмед се престарава и опитвада я убие.

Мрази я, защото имала гадже евреин,насъскан от "духовника". Накрая умира. Без да е от класата на предишните им филми, братя Дарден поставят темата за ужасяващото вербуване на млади хора от терористите: роднина на Ахмед вече е загинал в редовете на ИД.

Изненадващо модерна, макар и в традиционния марокански декор, историята на филма Адам по един нежен, но убедителен начин показва силата на жените, които се чувстват свободни в едно мюсюлманско общество. При шеф на журитоп- ливанката Лабаки, режисьорката Мариам Тузани има голям шанс за наградата във втората канска фестивална селекция Особен поглед.

Всъщност, темата за погрешка забременелите млади жени и избора пред тях да оставят ли децата си, или да ги гледат , въпреки бедността и липсата на разбиране, е огромен и в нашата страна. Над 40% от хлапетата са от български произход, не са на ромски семейства, както повечето от нас си въобразяват.

Утре очаквайте всичко за филма на Тарантино с Лео ди Каприо и Брад Пит и за партитата на Шопар.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Вижте как оскверниха гроба на...

Ченгетата вече знаят кой е богохулникът, счупил кръста и...

Бони и Гърдева заформят скандал в...

Отборът на Златните ще наруши своя обет за...

Няма коментари към тази новина !