Фестивалът в Кан открива щанд за независими стрийминг платформи

14.05.2019 15:02 | Видян 1392 пъти

Фестивалът в Кан открива щанд за независими стрийминг платформи

Щанд за „независими“ стрийминг платформи ще бъде открит в рамките на филмовия пазар в Кан. По традиция, събитието съпътства престижния фестивал, като сайтовете за видео по заявка ще бъдат представени на френската Ривиера от 21 май.

Решението за включването на стрийминг културата във форума е изненадващо за мнозина предвид обтегнатите отношения с гиганта в сферата Нетфликс. Припомняме, че миналата година нито един филм от платформата не бе допуснат до конкурсната програма на Кан заради отказа на сайта да излъчи заглавията си първо на големия екран във Франция. Това доведе до цялостния отказ на Нетфликс да представя филми и извън конкурсната програма.

Въпреки че към настояща дата представители и на стрийминг платформата, и на феста в Кан твърдят, че има светлина в тунела относно бъдещо сътрудничество, щандът изглежда по-скоро като стъпка в обратната посока. Причината – от филмовия форум са категорични, че чрез него искат да помогнат на „независимите“ сайтове (неутвърдените на пазара) в намирането на качествено съдържание. Избраните платформи за тази година са Filmin, Kinoscope, MUBI, Le Cinéma Club, Nut Alone, Universciné DE (ContentScope) и Watcha Play.

На фона на това, че всеки говори за Амазон и Нетфликс, ние вярваме, че е наша мисия да откроим независими платформи с различни подходи и модели, като помогнем на агентите по продажби да получат възможността да ги опознаят по-добре обясни Жером Паярд, директор на филмовия пазар в Кан.

Междувременно шефът на фестивала Тиери Фремо коментира кратко, но категорично скандала, свързан със „Златната палма“ за цялостно творчество на Ален Делон.

"Не му даваме Нобелова награда. Той е свободен да изказва позицията си", каза Фремо по време на пресконференцията преди старта на форума. По-голямо равноправие между половете е другият акцент на фестивала тази година. Така, в журито има еднакъв брой жени и мъже, а в конкурсната програма 4 от 21 заглавия са режисирани от представителки на нежния пол. В категорията „Особен поглед“ процентът от продукции, начело на които са дами достига до 42%. „Би било неуважително към изкуството да въведем квота от 50% филми, режисирани от жени“, каза пред медии още Фремо.

Фестивалът в Кан стартира тази вечер с прожекция на The Dead Don’t Die, режисиран от Джим Джармуш и ще продължи до 25 май.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Няма коментари към тази новина !