Бригада нов дом подаде ръка на дете със Синдром на Даун и левкемия

10.05.2019 16:26 | Видян 1590 пъти

Бригада нов дом подаде ръка на дете със Синдром на Даун и левкемия

Вчера социалният проект на bTV Бригада нов дом сбъдна мечтата на едно смело и сплотено семейство да имат уютен дом за своите деца. Мария Силвестър, бригадата и Караджов превърнаха мрачното жилище на Надя и Иван в светло пространство, което отговаря на нуждите на малката Мария, засегната от Синдрома на Даун.

Момичето се бори и с коварна левкемия. По сигнал на поета Мартин Стратиев така чакано чудо стопли сърцата на родителите и зарадва малкия Ники.

Надя и Иван са щастлива двойка от 10 години. Две от тях те чакат първата си дъщеря – Мими. Когато майката научава, че рожбата й има Синдром на Даун, тя е съкрушена и изпада в депресия. Мъжът й я подкрепя и уверява, че ще се справят заедно с любов и грижа. По съвет на лекарите Надя скоро забременява с второто си дете – Ники, защото според науката, ако разликата във възрастта им е малка, има шанс Мими да се развива по-добре.

И двамата родители са на седмото небе от щастие, докато миналата година малката получава обрив. Диагнозата е остра лимфобластна б-клетъчна левкемия. И двамата я възприемат като поредното изпитание, през което трябва да преминат, за да станат още по-силни.

Започват химиотерапия, а когато се налага да подстрижат Мими, Надя също премахва косата си, за да се възприеме детето по-лесно. В следствие на лечението малката е с наднормено тегло и тежка остеопороза, поради което става силно чуплива и не трябва да се движи.

Затова, против волята си, сменя леглото с инвалидна количка. Семейството решава да изпрати Ники при баба и дядо, за да предотвратят пагубни вирусни заболявания за кака му.       

Сплотено семейство, притиснато от несгодите, продължава да мечтае и да търси пътя към по-светли дни. Надя е напълно посветена на грижите и лечението на дъщеря си, а Иван работи почти денонощно. Майката има две икономически специалности, магистратура и двугодишна специализация, но в бюрото по труда й дават минимални надежди за работно място.

От 6 години няма никакъв социален живот. Единствената подкрепа идва от Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун и сдружение Деца с онкохематологични заболявания. Дори обстановката там влияе позитивно на Мими. Но домът им има точно противоположното въздействие – мрачният и сив апартамент пази мебели на 30 години, подовите настилки и деколина по стените събират прах и предизвикват алергия на майката.

Банята е мухлясала, мивката липсва, а единственото пространство, което Иван е успял да ремонтира, е детската стая. Те мечтаят за слънчев апартамент, в който да отглеждат слънчевта Мими и малкия Ники.    

Бригадата и Караджов се впуснаха смело в преобразяването на апартамента. Те подмениха мокетите с ламинат и деколина с нова мазилка, за да решат проблема на Надя с алергиите. Коридорът стана светъл и просторен, всекидневната – модерно пространство, където семейството да прекарва време заедно, а родителите да имат свое собствено кътче.

Майсторите-герои съобразиха цветовете в детската стая с нуждите на Мими и я оборудваха с нови мебели. Най-много усилия те вложиха в ремонта на кухнята и банята, които претърпяха тотална трансформация. Наред с хумористичните паузи, Жабето научи Мария да работи с маламашка, а Караджов се справи с големия проблем с хлебарките, който измъчва семейството отдавна. Докато домът им се променяше, Надя и Иван отидоха на романтична вечеря. Двойката от години не си е позволявала да обърне внимание на себе си или да остане за малко насаме.

Бригада нов дом осъществи поредната си благородна мисия, а удовлетворението от щастието на семейството беше най-голямата отплата. Надя и Иван са живия пример за това, че когато в едно семейство има любов, то няма трудност, която да го събори. Техните трудности продължават, защото Мими отново има нужда от сериозно лечение. Всеки, който иска да направи добро и да помогне, може да намери банковата сметка на семейството на сайта www.btv.bg/shows/brigada-nov-dom.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Няма коментари към тази новина !