Врабчетата у нас са намалeли с 30% през последните 10 години

08.05.2019 15:38 | Видян 630 пъти

Врабчетата у нас са намалeли с 30% през последните 10 години

„Врабчетата намаляват и това е факт“, коментира Мариана Вълчева от Българското дружество за защита на птиците БДЗП. Тя допълни, че през последните 10 години тяхната численост се е свила с близо 30%.

Именно този факт е реален показател за случващото се около нас и средата, в която живеем. Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи, високи нива на шума – това са само част от причините, поради които популацията на някои от птиците в градовете намалява.

Експертните проучвания сочат, че негативните фактори, които влияят върху състоянието на популацията на врабчетата, са предпоставка за влошаване качеството и на живота на хората.

Сердика Център се включва в кампанията Ние броим врабчетата, която чрез доброволци има за цел да направи мониторинг на броя врабчета, за да бъдат установени тенденциите и предприети необходимите мерки за опазването на врабчетата и други видове птици в градовете.

На 12 май, от 12.00 часа в Сердика Център (Голямата ротонда, ниво -1) всички желаещи могат да се включат в образователната кампания и заедно със своето семейство да изработят хранилки за птици. Представителите на БДЗП ще запознават всички посетители с любопитни подробности за света на птиците, а специални награди ще очакват малки и големи. Работилниците за хранилки ще се проведат в уикендите 11-12 и 18-19 май.

Специална инсталация, посветена на кампанията, показва полета на птиците и впечатлява всички гости на търговския център. 500 птици в полет са част от внушителното произведение, за чиято направа са ангажирани професионални архитекти.

Лицата на Сердика Център – популярните блогъри Cvetybaby и Валери Йорданова предизвикват всички да последват профила на Serdika Center, да се снимат пред инсталацията до 26 май и ще имат възможността да спечелят почивка за двама на остров Крит за 4 дни през месец юли с включени хотел и самолетни билети, предоставени от Usit Colours.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !