Орхан Мурад прогледна

24.04.2019 16:09 | Видян 2206 пъти

Орхан Мурад прогледна

Музикалната легенда Орхан Мурад прогледна. Изпълнителят на Хиляди слънца се сдоби с уникални нови очила, които му позволяват да се движи почти напълно самостоятелно.

Певецът получи уникален подарък–смарт камера за незрящи в комплект с очила, която му бе подарена от самия почетен председател на ДПС–Ахмед Доган.

Говорещите очи бяха връчени на Мурад по време на представянето на листата на движението за евровота от лидера Мустафа Карадайъ.

„Това е мечта! Мечта за незрящите в България, за която само съм чувал. Щастлив съм, че благодарение на г-н Доган притежавам това устройство. Много съм щастлив, че ще мога да се самообслужвам благодарение на него”, развълнувано сподели Мурад, пише България днес.

Певецът се разтрепери от вълнение, когато лидерът на партията го покани на сцената и му връчи очилата.

Съоръжението включва миниатюрна камера, която тежи едва 22 грама, но благодарение на нея незрящите имат възможност да са напълно самостоятелни. Устройството представлява лека камера, която разчита на глас текст от всякакви повърхности и дори разпознава лица.

„Да сте жив и здрав. Пожелавам ви много успехи. Бъдете себе си и нека дълги години да ни радвате с това, което правите”, обърна се Карадайъ към изпълнителя на Без теб.

Камерата за незрящи се нарича Моето око и е произведена в Израел. Уникалното устройство е адаптирано за българския пазар от миналата година, но е недостъпно за повечето незрящи у нас.

Самият Мурад разкри, че си е мечтаел да докосне „говорещите очи”, които могат да четат текст на 19 езика, но не е вярвал, че ще може да си го позволи.

Причината е изключително високата му цена – 6000 лв. Устройството работи с батерия, която издържа до 3 часа при постоянна работа, а зареждането става за 40 минути.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !