Музеят в Кюстендил прави изложба с уникални традиционни облекла от региона

01.04.2019 09:16 | Видян 669 пъти

Музеят в Кюстендил прави изложба с уникални традиционни облекла от региона

Уникална етно изложба е подредена в зала "Стримон" на Регионалния исторически музей в Кюстендил. 

За първи път в една експозиция са събрани автентични традиционни облекла, тъкани и накити от фондовете на музеите в Брезник, Перник, Кюстендил, Банско и Гоце Делчев. Изложбата е под надслов "Багри от долините на Струма и Места". 

"Акцентът в нея е традиционният народен костюм, който заема изключително важно място в бита, в труда, в обществения живот на българина", казва уредникът Веска Спасова, която разкрива детайли за фолклорното богатство в този край на България.

Всеки регион има своята специфична народна носия, която е изпълнена със символиката на старите вярвания, със сакралните знаци, които идват от хилядолетия назад.

"Общото, което ги обединява, това е общобългарският етнически стил, който се свързва с формата, с украсата, с начина на изработката. Те са домашно тъкани. Формата при женския костюм са четирите основни типа - еднопрестилчена, двупрестилчена, сукманът, саята. Украсата е с гайтани, с шевици, със сърмени ширити. При женското облекло украсата е предимно при пазвената извивка, при полите и при ръкавите."

Изложбата показва булчинска носия, беневреци, ментета, кърпи, накити с непреходна стойност.

"Облеклото може да бъде знак за пол, за възраст, за семейно положение, за религия. Женското облекло дава информация - например жената дали е сгодена или е свободна, дали е жена или е девойка. Самата изложба започва с Граово - това е историко-географска и етнографска област, която обхваща Пернишката и Брезнишката котловина", разказва още Веска Спасова.

Може да се види сукман, по който има орнаменти със сърмен ширит и мъниста. Интерес представлява и малка везана шапчица, която е елемент от женското забраждане от средна Западна България. "Изработва се от малка ивица конопено платно, което е полусферично, с геометрична орнаментика, везба, която е предимно в червен цвят." 

Изложбата ще може да бъде посетена до края на ноември.

Източник: БНР

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !