Не стига само Цецка и само оставка – карайте наред до Горанов!

25.03.2019 10:53 | Видян 1615 пъти

Не стига само Цецка и само оставка – карайте наред до Горанов!

Оставката на Цецка Цачева, приета от премиера, е логична. Но тя не е финал, а е начало на разнищването на апартаментите скандали на властта. За Цачева и за всички останали. Защото в тези скандали не става въпрос само за морал и псалми. А за ярки нарушения на няколко закона, доказани с документи и факти. Според юриста Радан Кънев даже иде реч за престъпления.

Тези скандали трябва да доведат до поредица от оставки – включително на финансовия министър Горанов, чиято имотна сага също не е приключила от страна на прокуратурата, най-малко защото има недеклариран в нарушение на закона собствен апартамент, видно от имотния регистър.

Освен етична отговорност под формата на задължителни оставки обаче, на замесените трябва да се търси и чисто законова отговорност. Комбинирана с дирене на паричните потоци от НАП, защото вече са ясни безброй финансови несъответствия при всички участници в скандала и в предишния с Горанов. Както има и интересни съвпадения като например няколко интригуващи с възможността за погасяване ипотеки все от Банка ДСК.
Само напомняме, апропо, че след земетръсния казус с финансовия министър социологическо проучване показа, че 98,93% от софиянците не го искат повече в управлението.

Работата на КПКОНПИ по случая, ако се повтори в новите апартаментни казуси, при очевидно затваряне на очите за видни от документите в публичните регистри факти, ще обрече на провал антикорупционния орган.

Нещата изглеждат така, сякаш властта нарочно иска да провали и да маргинализира и тази институция и да сведе доверието в обществото към нея до нулата, понеже няма как да бъде под нея. На броени проценти по-нагоре са парламентът, чиято антикорупционна комисия отказа да се занимава с апартаментния скандал, въпреки участието на ярки депутати в него, и прокуратурата – другият, освен КПКОНПИ, препарат, с който си измиват ръцете управляващите напоследък.

Ако тази работа с търсенето на отговорност не стане сега, ще стане със сигурност малко по-късно – законът неслучайно е предвидил определен брой години давност. Но тогава заметеното под килимчето ще избухне като вулкан.



автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Гонзо уволни 1 от Ергенът

Българският футболен съюз освободи своята служителка...

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Няма коментари към тази новина !