Карамазов и Неда Спасова четат поезия

14.03.2019 10:04 | Видян 1566 пъти

Карамазов и Неда Спасова четат поезия

Новата стихосбирка на Мария Лалева „Благословете Юда” предварително е обречена на успех. За тези, които живеят със стиховете й от „Личен архив” и „Не съм ви ближна” е единствено нетърпението да прочетат продължението на извечните теми, които Мария интерпретира по своя темпераментен и нетрадиционен начин, далеч от плачливите напъни и декларативни недомислици, извън общоприетите тълкувания на света около нас в неговата библейска предначертаност и ежедневните възторзи и падения.

Лалева отдавна се е превърнала в запазена марка в съвременната ни литература. Тя има не само собствен ритъм и собствени рими, притежава разпознаваемата неповторимост на Поета, който с тънкия си усет за вечност знае „Колко е истински трудно и честно да си премерим човешкото” и че „на любовта й трябва тишина”, защото тя има „древни очи по рождение” и вижда как местата на ценностите се сменят и е много лесно да се заблудим, подмамени от фалшивото им лустро. Да, на нас ни трябва коректив.

И Мария Лалева е такъв. Защото винаги първо пита за сребърниците. И нека всеки да си отговори. С вяра, колкото едно синапено зрънце. Защо да благославяме Юда, „който познава прегръдката по братски преди ножа“? Мария Лалева: „Юда в стихосбирката е символ. Не толкова библейският персонаж. Да благословиш предателя си е израз на духовно и личностно израстване.

Това е пътят на големия осъзнат човек, който се е отказал да съди, да изпълнява присъдата, който се е научил да прощава не само на думи. Да благословиш предателя си е жест към собствената ти душа. Мост, по който да преминеш над болката, раната, обвинението, самосъжалението и обидата след предателството. Да благословиш предателя е да дадеш свобода на себе си, да се самоизлекуваш и от него, и от раната, която ти е нанесъл. Предателят е вид палач.

В „Живот в скалите“ един от героите ми казва, че палачът се страхува само от едно – от прошката ти. Всеки палач заслужава да му покажеш, че си по-голям от него именно с прошка и с любов. А дали ще порасне след твоята прошка е негов избор. Ти си показал на света кой си със своя избор“(Из интервю на Димка Кабаиванова за dolap.bg) Премиерата на третата стихосбирка на Мария Лалева „Благословете Юда“ ще е на 18 март (понеделник) 2019 г., от 18,30 ч. в Club 1 на НДК. Книгата ще представят Неда Спасова и Владо Карамазов.

Очаква ви незабравим поетичен диалог от сцената, а Мария отново ще зареди публиката си с обич и положителна енергия. Входът е свободен. Стихосбирката „Благословете Юда“ ще бъде разпространявана по книжарниците от 18 март, а дотогава можете да бъде поръчана предварително онлайн от www.knigomania.bg и ще ви бъде доставена преди официалната премиера с автограф от автора. Стихосбирките „Личен архив“ и "Не съм ви ближна“ и дебютният роман на Мария Лалева Живот в скалите развълнуваха хиляди читатели. Романът бързо се превърна в бестселър, завоюва първото място в редица престижни класации и е най-продаваният роман на „Хеликон“ не само за 2018-а, но и днес – вече 22 поредни седмици оглавява първото място.

Продължава и турнето на Мария Лалева с романа „Живот в скалите” – предстоят срещи с автограф в градовете Перник, Казанлък, Сопот, Карлово, Хасково, Свиленград, Свищов,  Дупница, Варна, Шумен и др. Досега тя е посетила над 24 града в страната, като само в София заради огромния интерес на публиката се състояха две премиери. В края на 2018 и началото на 2019 година пред българска публика бяха осъществени няколко представяния зад граница – Берлин, Хамбург, Кьолн, Виена и Братислава - под надслов „Лолова чете Лалева” с участие на една от най-обичаните български актриси Татяна Лолова.

Мария Лалева вече има издадени две стихосбирки: „Личен архив” и „Не съм ви ближна”, заявява смело присъствие и в киносредите като сценарист на филма „Дамасцена” (2017). Дебютният й роман „Живот в скалите” се превръща в истински Фейсбук феномен –в продължение на няколко години ежедневно се споделят десетки цитати в социалната мрежа, книгата става широко популярна още преди цялостното й написване и излизането й от печат.

ФБ страницата, посветена на „Живот в скалите” наброява над 8300 последователи, а личният профил на Мария Лалева е следван от над 12 400 души. В продължение на 22 поредни седмици романът продължава да оглавява класацията за бестселъри на „Хеликон”, досега са реализирани над 37 000 екземпляра (издания с твърда и мека корица). Действието в книгата се развива в Стария Созопол – неизлечимо болна млада жена пристига със сина си и се запознават с няколко души, които се превръщат в тяхно семейство.

Читателите са завладени от откровените истории на тези четиримаместни герои: бившия актьор и предалия се на алкохола Михаил, мъдрия и благ старец Демир, борбената и импулсивна арменка Луиза и гадателката баба Настасия. Драматичният сюжет се разгръща на ръба между философията и притчата, като разкрива възгледите на тези герои за живота, любовта, раздялата, смъртта, прошката, страданието, истината, красотата.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Няма коментари към тази новина !