Марката България

05.03.2019 14:14 | Видян 1027 пъти

Марката България

Всеки българин гордо заявява, че нашето си е най-хубаво. В световен мащаб има още накъде да се развиваме, но важното е, че вървим нагоре.

Британската изследователска група Brand Finance ежегодно съставя класация за стоте най-ценни национални бранда, а България е един от тях. По-точно е на 70-а позиция в Топ 100 за 2018 година. Стойността на "марката България" по актуални оценки е 54 милиарда долара, като основен критерий са предимствата, които можем да предложим на туристите.

Освен това, „марката България“ се е оскъпила с 15% спрямо 2017 година, когато се нарежда на 74-а позиция със стойност 47 миларда долара.

Топ 3 за изминалите 12 месеца са страните САЩ, Китай и Германия. От Балканите пред нас са Турция (34 място), Гърция (59 място) и Словения (62 място). Родината ни се оценява по-високо от Хърватия и Сърбия, които са съответно на 77-а и 80-а позиция. Македония пък изобщо не намира място в Топ 100 на националните марки.

Наши продукти с всякакви имена се предлагат в цял свят, най-вече под формата на кисело мляко, козметика с екстракт от български рози и традиционни колбаси. Така, например, можете да си закупите български суджуци и луканки за по 10-20 долара в сайтове като Amazon и Ebay.

В Италия обаче името България е най-експлоатирано. Мнозина се шегуват, че луксозният бранд „Булгари“ е наш.

Шегата обаче е за тяхна сметка, тъй като наистина има общо. Основател на компанията е Сотириос Вулгарис от куцовлашкото село Каларитес или иначе казано – Сотир Българина. Името Вулгарис идва от гръцките думи българин, български. В Италия Bulgari означава българи. Сотирос основава компанията си, която към днешна дата генерира милиони, още през 1884 г.

Друга популярна марка в Ботуша е „Bolgheri“ или в превод българи. Това е вино от селце със същото име, което се намира в прочутия регион Тоскана. За първи път селището е споменато през 1075 година в документ от папа Григорий VII и е кръстено на българите, които са си устроили военен лагер в района, като съюзници на ломбардите. Оттам идва виното Bolgheri, с което можете да вдигнете наздравица срещу сумата от около 11 евро.

В Южна Италия, в провинция Салерно, има и градче Челе ди Булгерия, което е със средно население от 2000 души. Според историческите данни, четвъртият син на хан Кубратм кан Алцек се преселва с част от българския народ

в тези земи. В Италия той сключва договор с краля на лангобардите Гримуалд и става федерат на района. Жителите на Челе ди Булгерия и днес живеят със съзнанието, че са потомци на българи, макар и да не знаят езика ни. Много от тях носят фамилните имена Булгарини, Булгарели, Булгаручи и Булгаро.

Името на селището, което буквално преведено означава българските килии, всъщност идва от легендата, че там е имало манастир с български монаси. Интересен факт е, че побратим град на Челе ди Булгерия е българският Велики Преслав. От 2016 година пък жителите на италианското градче могат да се похвалят с паметник на кан Алцек. Наблизо се намира и малък планински масив, който носи името България.


Източник: Monitor
Снимка: Ася Мишева

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Вижте как оскверниха гроба на...

Ченгетата вече знаят кой е богохулникът, счупил кръста и...

Бони и Гърдева заформят скандал в...

Отборът на Златните ще наруши своя обет за...

Няма коментари към тази новина !