Мадлен Алгафари: Не бъркайте любовта с ревността!

16.02.2019 09:02 | Видян 2119 пъти

Мадлен Алгафари: Не бъркайте любовта с ревността!

Осъзнатият човек има по-малко страдание в живота си, обясни психотерапевтът Мадлен Алгафари. Тя е автор и на редица книги, свързани с психологията.

„Рецептата е у човека. Всеки има рецепта и тя е у самия човек.

През каквито и проблеми да минава един човек, ако той е пораснал и узрял, ще мине през тях по мъдър начин. Ако не е – ще страда“, коментира Мадлен Алгафари.

Според нея никога не е късно човек да се научи да обича, но невинаги знае как да го направи.

„Тук интелектът няма нищо общо. Това може да е най-ерудираният на света човек, може да е прочел всички книги, но ако не е осъзнат – няма как да го постигне“, смята тя.

Проблемите в любовта психотерапевтът свързва със способността на рецепторите в човешкия организъм да усвояват хормона окситоцин, който е и „химичното име“ на любовта.

По думите ѝ за любовта се говори какво ли не и как ли не, но всъщност все по-малко се знае. „Когато те обичат въпреки – е едно, а когато те обичат заради – е друго.

Когато не те обичат въпреки, а си обичан единствено и само защото съществуваш – тогава самооценката ще бъде много висока, ако е обратното – висока ще бъде принадената стойност в любовта“, обясни тя. Сред едни от най-популярните неверни вярвания в партньорските отношения, Алгафари изтъкна грешките да се бърка любовта с чувството за собственост, с ревността, с грижата и контрола.

„Толкова много неща наричаме любов, а те всъщност не са“, коментира още тя.„Днес живеем във времена, в които мъжете няма нужда да ловят глигани, а жените да стоят до печката. Това също е променило немалко взаимоотношенията.

Нещото, което бих извела на първо място е липсата на разговор за всичко в една двойка. Някакво очакване, че другият е телепат и трябва да се сеща“, изтъкна тя. Друг момент е неприемането, че любовта и свободата са едно и също нещо, допълни експертът.

Източник: tialoto.bg

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !