Как зарязаха Стария град

16.01.2019 11:06 | Видян 953 пъти | Гласували 1

Как зарязаха Стария град

Не сте забравили двата ни репортажа от разпадането на Къщата на Ламартин – един от символите на Стария Пловдив. Алармирахме за предстоящото срутване на този фамозен паметник на културата, но и на корумпираната безсъвестност на местната власт и през 2017, и през 2018 г., защото гледката е наистина покъртителна. А някога това беше творческият дом на Съюза на българските писатели, наследили пловдивския дом на гениалния френски поет.

Странно е, че от бюджет 75 млн. лв. за евростолица на културата, не се намериха поне 100 000 лв. да бъде стегната тази фантастична къща досами Античния театър. Още по-голяма обида е позволението за построяването на чудовищен бетонен бутор, наподобяващ стара къща отвъд калдаръма на Ламартин. Същите тези хора управляват европейска столица на културата?!

Къщата на Ламартин не е единичен случай. Много са такива умиращи паметници на културата в „европейската столица на културата”. Отидете и ги вижте, докато не са се сринали в угода на безкрайните апетити на местните мафиотски търбуси, които само това чакат, за да ги заравнят като дюните на Смокиня и да си вдигнат мутробароковите палати.
Колегите от Под тепето извадиха още един характерен пример - бившия градски „храм” на регионалното звено на Паметниците на културата (НИНКН днес). Каква ирония, нали?!  

Къщата на Драган Калофереца в Стария град, за която нееднократно сме писали, се ползва за подслон от бездомници, тъй като се оказва, че достъпът до тази старина в сърцето на архитектурния резерват е свободен. Това разкри изкуствоведът д-р Елена Радева- Николова, ръководител на асоциация Art Gallery Constantin France. Тя надникна иззад отключената порта на културно-историческата ценност и сигнализира за случващото се там във Фейсбук.

„Попаднах във филм на ужасите. Къщата изглежда зловещо, както можете да констатирате. Да не говорим,че вътре се въдят гризачи, има разхвърляни бутилки, следи от наркомани, а в бурните плевели, които са като гора, може да възникне пожар”, алармира д-р Радева- Николова, която живее във Франция, но бе в Пловдив в последните дни заради ангажименти покрай откриването на Европейска столица на културата.

Тя припомня, че това е една от най-ценните къщи в Стария град. Бившият Дом на реставратора  е паметник на културата с национално значение. „Прогнилата дървена врата с ръждясала ключалка е “уж” подсилена със закован пирон, като в тялото на Христос. Чудо е, че още не е опожарена,както тютюневия склад…”.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Миа Халифа мачка котето (ВИДЕО)

Котето си за рекламна муцуна на гащи използва Миа...

Кейт Бланшет идва в Кан с уникален...

The Best Immersive Work Award или наградата за Потапящи...

Няма коментари към тази новина !