Обвиниха Атанас Колев в плагиатство

04.01.2019 10:02 | Видян 2222 пъти

Обвиниха Атанас Колев в плагиатство

По-малко от два месеца след като бившите му продуценти от Stereo Room, компанията на Мария Илиева, изтриха песните на Наско Колев от Youtube, нов скандал се развихря около последния му проект „Нека“.

Парчето направи своята премиера на 19 декември и само за две седмици събра 1 240 000 гледания. Потенциалният хит, който бързо се изкачи до номер 1 в класацията на платформата за видеосподеляне „Trending“ е като прераждане след трудностите на победителя във „ВИП Брадър: Женско царство“. Но бързо се оказа, че май варненският рапър си приписва чужди заслуги
като се обявява за автор на музиката, текста и аранжимента. С това обвинение излезе колежката му – певицата Вяра Атова във фейсбук. „Първо да кажа, че нямам абсолютно нищо против Атанас Колев, даже го харесвам като артист и също смятам, че се представи страхотно във VIP Brother, но не за това иде реч.... Може ли освен да вземеш мелодията от припева на последния ми сингъл “Ела Насам”, да вземеш и текста?!?! Аз ли нещо не разбирам ... така ли стават нещата вече, като взимаш по малко от разни парчета?!? 

И това е директен въпрос към Атанас Колев, който се е писал като автор на музика, текст и аранжимент“, написа тя и допълни, че нейната песен е дело на Николай Николов X-a. В припевите си двете парчета имат сходни думи. Наско рапира: „Ела насам, по-насам, по-насам. Ела насам, много мога да ти дам“, а седем месеца по-рано Вяра е изпяла: „Ела насам, по-насам, по-насам. Чудесно знам какво да ти дам“. Видимо копирането не е дословно, а бийтът е близък в двете песни, но е същият като в още десетки парчета, които в момента е модерно да се правят. Атова намери поддръжници в социалната мрежа в лицето на колежките си Веси Бонева и Лорина Камбурова, но и доста хора критикуваха публикацията й с тезата, че не виждат нищо, което може да се нарече плагиатство.

Въпреки директният призив за обратна връзка Наско така и не е коментирал под обвиненията на Вяра. Пред „Монитор“ тя разказа, че се е свързал с нея на лично съобщение в социалната мрежа. Първоначално я обвинил, че не може да коментира публично, „едва ли не аз съм сложила забрана, а такова нещо няма“, поясни певицата. След което допълнил, че не вижда нищо общо между двете песни. Пред нас Колев заяви същото. „Няма какво да се говори за това. Пуснете си двете песни една след друга и вижте дали има смисъл да се коментира плагиатство.


"Дори не съм чувал песента на Вяра. Нелепо е!" Koментира рапърът и отказа да влиза в повече подробности.

„Това, че е по-популярен от мен не значи, че трябва да си мълча. Защото от дистанцията на времето, когато се забрави коя песен е излязла първа някой ще каже: Вижте я Вяра е плагиатствала Наско“, заяви певицата, която пусна сингъла си „Ела Насам“ в края на май 2018-та. Все още обаче обмисля дали да подаде иск срещу колегата си. „Знаем, че в нашата държава трудно може да докажеш подобно нещо. 

Пък и не знам дали ми се вкарва в разточителни дела“, колебае се Атова, която разбрала за евентуалното плагиатство след като много нейни приятели й изпратили песента на Наско. За момента просто иска: „Да не изглеждам като глупава блондинка, която не забелязва какво става. Не съм конфликтна, но не мога да замълча като толкова сериозно ми влизат в територията“, добавя Вара. Като музикант тя допуска, че в песните може да се чуят еднакви акорди или реплики, но за нея е необяснимо как чува еднакъв ритъм, мелодия и текст в двете конкретни парчета.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !