Боянската църква грейна с нова светлина за Коледа

27.12.2018 15:00 | Видян 1953 пъти

Боянската църква грейна с нова светлина за Коледа

С ново осветление, което позволява да се видят по-добре уникалните й стенописи от 1259 г., ще посреща посетителите Боянската църква. В средновековната част на храм-паметника са изградени специални прозрачни ограничителни стени, които ще предпазват изящните фрески, съобщиха от Националния исторически музей.

С ново осветление, което позволява да се видят по-добре уникалните й стенописи от 1259 г., ще посреща посетителите Боянската църква.  В средновековната част на храм-паметника са изградени специални прозрачни ограничителни стени, които ще предпазват изящните фрески, съобщиха от Националния исторически музей.

Всъщност именно на втория пласт от рисунки дължи и славата си Боянската църква. Те са направени при управлението на местния велможа севастократор Калоян. Той заедно със съпругата си Десислава е изографисан на стените на църквата, а на срещуположната стена са образите на тогавашния български владетел цар Константин Асен и съпругата му Ирина.

Образът на свети Ефрем Сирин също буди любопитството на посетителите заради майсторското му изрисуване. Очите на светеца следят всеки гост на църквата, независимо къде се намира, а най-забавно това се струва на децата. За пръви път в храм е изрисувана и полугола жена. За малко този уникален паметник да бъде разрушен.

Веднага след освобождението от османско робство селяните от Бояна поискали да разрушат църквата и да построят по-голяма. Храмът спасила втората жена на цар Фердинанд Елеонора, която толкова обичала църквата, че дори е погребана в двора й.

Източник: travelbulgarianews.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !