Румъния ни отмъква Джерард Бътлър

06.12.2018 11:21 | Видян 1396 пъти

Румъния ни отмъква Джерард Бътлър

Джерард Бътлър е в преговори за една от главните роли във военната драма David Berman’s War, чиято клапа се очаква да щракне скоро в Румъния. През последните години актьорът се прочу с любовта си към България, като у нас той е работил по заглавия като „Код: Олимп“, „Код: Лондон“, „Код: Ел Ей“ (Angel Has Fallen) и Hunter Killer. Отскоците до българска територия се превърнаха в ежегодно явление за шотландеца, а от Витоша той си взе дори и домашен любимец – кученцето Шушка. Въпреки това новата му продукция се оглежда за снимки в северната ни съседка.

Причината – това лято Румъния прие механизъм за финансови стимули за чуждестранните филмови продуценти. Така, за заснемането на David Berman’s War на екипа ще бъдат върнати до 45% от приетите разходи за лентата. 35 на сто от средствата ще бъдат обърнати в услуги – персонал и услуги към продукцията. Останалите 10% се връщат, ако филмът открито промотира Румъния като туристическа дестинация.

У нас за въвеждането на подобни финансови представителите на киноиндустрията се борят от вече над 7 години.
България е уникална не само заради природата си и услугите във филмовия сектор, но и заради неналичието на финансов стимул за чуждестранните продуценти

отчете по време на лондонската конференция Focus директорката на Националния филмов център Жана Караиванова във вторник. В рамките на събитието, в което родни продуценти промотираха страната ни като кино дестинация, България предизвика голям интерес .Сред най-често задаваните въпроси на българските представители на индустрията пък бил именно кога ще бъде въведен подобен механизъм и у нас.

„На щандовете на различните държави бяха изтъкнати размерите на процентите на тези финансови стимули. Франция – 30%, Румъния – до 45%, Гърция – 30%, Полша – 30% от 2019 г. Ние уверяваме, че работим усилено с нашите институции, за да въведем възможно най-скоро този стимул за чуждите продуценти да инвестират в България“, издадоха от „Ню Бояна“ пред „Монитор“.

В рамките на българската презентация пред публиката застанаха Пол Картър и Александра Цветкова („Ню Бояна“), Александър Кенанов (B2Y Productions), Константина Манолова (Solent Film) и Габриел Георгиев (Mainstreet Entertainment).

„Студиата на „Ню Бояна“ в България е единственото място, на което можете да откриете всичко необходимо за превръщането на идеята ви за сценария до завършен филм“, обясни Картър по време на събитието. От сцената Габриел Георгиев обяви и създаването на платформата за локации bulgariafilmlocations.com. Междувременно стартира и сайтът bulgariafilmcommission.com, който служи като гайд за чуждестранните продуценти за снимане в България. В платформата взимат участие 20 родни продуценти, сред които B2Y Productions, Chouchkov Brothers, Dream Team Films и др.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !