Ваксина срещу Алцхаймер намалява с 1/2 болните с деменция?

26.11.2018 14:57 | Видян 1021 пъти

Ваксина срещу Алцхаймер намалява с 1/2 болните с деменция?

Експериментална ваксина, която може да забави болестта на Алцхаймер, показа обещаващи резултати при тестването й върху животни, според изследователи от Югозападния медицински център на Тексаския университет.

Пробите с мишки показват, че ваксината безопасно предотвратява натрупването на веществата в мозъка, свързани с фаталното заболяване.

Проведени са изследвания и при маймуни и зайци, и надеждите са, че ваксината ще даде положителни резултати й в проучванията при хората.

"Ако ваксината се окаже безопасна и ефективна, тя може да намали броя на диагностицираните с деменция наполовина", казва старшият автор на изследването в САЩ.

Деменцията е термин, използван за широко описание на симптомите на когнитивен спад. Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменцията.

Дорис Ламбратхт-Вашингтон, професор по неврология и невротерапия, заяви, че ваксината може да удължи живота на хората, като предотврати развитието на болестта.

"Ако началото на болестта може да се отложи дори с 5 години, това би било от огромно значениеъ за пациентите и техните семейства", заяви Ламбракхт-Вашингтон.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Няма коментари към тази новина !