Сталоун вкарва хеттрик с Крийд 2

22.11.2018 15:15 | Видян 1499 пъти

Сталоун вкарва хеттрик с Крийд 2

Не очаквах чудеса от храброст, пристъпвайки в киносалона за поредното заглавие, центрирано около боксьора, изигран от Силвестър Сталоун – Роки Балбоа. С вече осем филма в архива си смятах, че от поредицата ще лъха повече на нафталин, отколкото че ще предложи нещо оригинално на зрителите. Грешах.

„Крийд 2“, който ще влезе с гръм и трясък в родните екрани от утре, е доста свежо заглавие, в което екшънът не е самоцелен, а зад сценария прозира и мисъл, различна от „нека експлоатираме успеха на досегашните ленти“. С диалозите, по традиция за последните му филми, се захваща и самият Слай, който успява да избегне нарцистичното си позициониране в центъра на събитията.


В „Крийд 2“ Роки служи като мъдрия глас, шепнещ в ухото на Адонис (отново уникален в ролята е Майкъл Б. Джордан). Боксът отново е основната артерия, по която се лее действието във филма, но съвсем не е единствената. Това е и най-големият позитив на заглавието. Високият адреналин ще задоволи всеки любител на екшъна. Има по нещичко обаче и за зрителите, които не са закърмени с жанра.

„Крийд 2“ прави и опит да отговори на фундаментален въпрос – ако всички са до теб, когато си на върха, кой остава, когато паднеш в ниското? В епицентъра на тази драма пък попадат героите, към които първоначално зрителят и не предполага, че ще изпита съчувствие – семейство Драго. Въвеждането на боксьора Иван Драго (Долф Лундгрен), победен триумфално от Балбоа, но причинил гибелта на бащата на Адонис на ринга, е добро „намигване“ от миналото. Градивната единица не изненадва никого, но не можем да кажем, че това е и целта на „Крийд 2“.

Надали ще има и един фен на франчайза, който ще остане шокиран от сюжета.

Въпреки това разходката до киносалона си заслужава заради наследствеността, екшъна, хумора и дори драмата.

Действието се завърта около новия шампион в тежка категория – Адонис Крийд, който е предизвикан от лукав промоутър да се изправи в дуел срещу сина на големия враг на баща му и Роки в спорта. Виктор Драго (румънеца Флориан Мунтеано) е лишен от всякаква идентичност. Именно най-немарливо към него се отнася режисьорът Стивън Кейпъл-младши.

Виктор е машина за бокс, чиито думи и емоции изплуват на повърхността толкова рядко, че без проблем могат да се считат за коледно чудо. Персонажът обаче е ключов за развитието, както на сюжета като цяло, така и за разнищването на характера на баща му Иван Драго. Паралелно с това, Адонис Крийд започва да гради семейния си живот, а нежното разковниче в иначе бликащия от тестостерон филм е вече годеницата му Бианка (Теса Томпсън). Какви травми от миналото ще изплуват след хвърлената ръкавица от Драго и какъв изход ще намерят Крийд и Балбоа от тях – отговорите можете да отгатнете вероятно още отсега, но препоръчваме да „сверите часовника“ и на голям екран.

Първият филм от подновената поредица („Крийд“) бе заснет с бюджет от 35 милиона долара. В боксофиса генерира близо пет пъти повече. Този път изразходените средства за продукцията са малко повече – достигат до 50 милиона, а очакванията са спечелените приходи от билети да се запазят, ако не и увеличат.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !