Бг скандал беляза световното по бокс за жени

21.11.2018 10:34 | Видян 1093 пъти

Бг скандал беляза световното по бокс за жени

Станимира Петрова (вляво) се присмива открито на съдийското решение, докато Сониа Чахал ликува с високо вдигната ръка.  
Треньорът на националния отбор по бокс за жени Петър Лесов и една от топсъстезателките на България Станимира Петрова бяха изгонени от световното първенство в Ню Делхи (Инд). Акредитациите на двамата бяха отнети заради разразил се шумен скандал след загубата на националката ни в кат. до 57 кг на 1/8-финалите срещу представителката на домакините Сониа Чахал в понеделник.

Съдиите край ринга присъдиха победа с 3:2 гласа (29:28, 28:29, 29:28, 28:29, 29:28) в полза на индийката. Решението вбеси Лесов и той хвърли бутилка вода на ринга, след което отправи неприлични жестове към публиката в зала „Индира Ганди“. Олимпийският шампион от Москва `80 веднага беше наказан с отнемане на акредитацията, а вчера съдбата му последва и неговата възпитаничка Петрова. В свои изказвания пред медиите бившата световна шампионка в кат. до 54 кг обвини съдиите в корупция, което не остана незабелязано от международната федерация (AIBA).

„Българската боксьорка Станимира Петрова демонстрира неуместно поведение след края на своето участие в първенството – коментира изп. директор на AIBA Том Върджетс. – След 197 мача за пет дни, проведени при най-висок стандарт, г-ца Петрова направи неверни и подвеждащи изказвания по отношение на официалните лица. По този начин тя изрази неуважение към своята съперничка, съдиите, рефера, организаторите и AIBA. За съжаление действията й са отражение на нейния треньор, който се опитва да дискредитира спорта, който всички обичаме и браним.“

През годините AIBA се е борила с множество съдийски скандали, включително на олимпийските игри в Рио де Жанейро `16. МОК дори се принуди да назначи независими рефери на боксовия турнир от младежките игри в Буенос Айрес `18. В момента бъдещето на бокса в олимпийската програма за Токио `20 и по-нататък е под въпрос и проблемът със съдийството е една от причините за това.

„В последно време AIBA предприе редица действия, за да осигури справедливост по време на състезанията, и аз съм много доволен от постигнатите резултати – добави Върджетс. – Но също така трябва да променим културата на нашите треньори и спортисти, които смятат, че е приемливо всеки път, когато загубят мач, да хвърлят обвинения в корупция без никакви доказателства. Тази култура също трябва да се промени, а треньорите и състезателите трябва да развият спортсменски навици.“


Същевременно последната останала българска участничка в първенството – Стойка Петрова, си осигури медал от втори пореден шампионат на планетата. Световната вицешампионка в кат. до 54 кг от Астана `16 спечели 1/4-финала срещу Маниша Маун (Инд) с 4:1 гласа (30:27, 29:28, 29:28, 27:30, 30:27) и си гарантира поне бронз.

За място на финала Петрова ще се изправи утре срещу Нандинцецег Мягмардулам (Монг). Съперничката й в 1/2-финала е двукратна бронзова медалистка от първенството на Азия – от Инчеон `14 и Уланцаб `15. Българката пък е европейска шампионка от Букурещ `14 и бронзова медалистка от Ротердам `11 в по-долната категория – до 51 кг.

Източник: segabg.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Няма коментари към тази новина !