Носител на Оскар търси таланти у нас

29.10.2018 15:28 | Видян 1163 пъти

Носител на Оскар търси таланти у нас

Специален гост на деветото издание на Sofia Independent Film Festival е Скот Хилиър – оператор, режисьор, сценарист и продуцент.

Късометражният документален филм Twin Towers, който той заснема, е една от най-силните продукции, показващи събитията по време на атентата от 11 септември 2001 г., разказани през историите на двама смели братя – пожарникар и полицай.

Неслучайно лентата печели Оскар през 2003 г. На специална среща с бъдещите български носители на престижни филмови награди Хилиър представи един от конкурсите в рамките на Европейски фестивал за независимо кино (ÉCU).

В допълнение към всички фантастични независими филми, които се представят на ÉCU всяка година, Much More Than a Script Competition е специален конкурс за всички талантливи и творчески сценаристи, които искат да бъдат четени, да отварят нови и вълнуващи възможности пред себе си и да създават сценарии, както за игрални филми, така и за късометражни.

Като част от филмовия фестивал ÉCU 2019, фокусът на конкурса е върху независими сценарии - такива, които не са насочени към главните филмови пазари в Холивуд. На срещата Хилиър ще покани българските сценаристи да представят своите сценарии за игрални и късометражни филми, ще обясни реда, по който това ще стане, както двете награди, за които ще се борят.

Предвидени са още две допълнителни награди и желаната титла Best Feature Script / Best Short Script 2019 - награда, която със сигурност ще помогне на нововъзникващите писатели да преодолеят страха си от представяне пред хора и ще им помогне да дадат на правилните специалисти да прочетат сценариите им.

Скот Хилър е военен фоторепортер и кинооператор. Работил е по поръчка на BBC, HBO и National Geographic, бил е оператор на някои от най-опасните места в света. Заснел е Кулите близаци (Twin Towers), носител на Оскар за късометражен документален филм.

Той е автор на Behind the Eyes of War!, който печели наградата за най-добър късометражен игрален филм от New York Independent Film and TV Festival през 1999 г. Четири години по-късно, Кулите близнаци е награден с Оскар.

Кинематографист, основател и президент на Европейския фестивал на независимия филм (ÉCU).

"Смятам, че филмите трябва да се занимават със силни сюжети, да разказват за някого, който е наистина свеж човек. А нашият филм, който спечели Оскар, Twin Towers, той е всъщност една много лична история. Разбира се, наградата промени живота ми, моя и на хората, с които го направих. Киното и телевизията са много труден бизнес, има много хейтъри в тези съсловия. Но да хейтваш награда Оскар е трудно, така че Оскар-ът като го спечелиш, си е Оскар", казвай Хилиър в свое интервю.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !