Маги Гигова разкрива тайните на квартал Лозенец

23.10.2018 17:38 | Видян 1119 пъти

Маги Гигова разкрива тайните на квартал Лозенец

На будителя – с любов! Този лайтмотив ще избродира в канавата на разговора навръх 1 ноември в Къщата на София журналистката Магдалена Гигова. Надсловът „Лозенец – кварталът на будителите“ уж казва всичко за темата на вечерта, но изпод него надничат легендите, с които е обрасъл Българският Монмартр.

Гостите в дома на ул. Миджур 12, където е издъхнала голямата българска актриса Адриана Будевска, ще научат неизвестни и любопитни факти от историята на легендарния софийски квартал. Ще разберат и как Евлия Челеби още през 17-и век споменава в пътеписите си местността Курубаглар, в превод „сухите лозя“, откъдето идва и името на Лозенец.

Когато човек се разхожда из приветливите и усмихнати улички около площад Журналист и Римската стена, човек всъщност крачи из алманаха „Кой кое е“ в историята на изкуството, литературата, музиката и театъра от началото на 20-и век. Тук в почти всяка къща е живял истински будител! Личност, оставила следа! Ненапразно наричат шеговито Магдалена Гигова (автор на „Шепот от стари дантели“ и още 7 книги) Шехеразада от Лозенец.

Тя самата е прекарала част от детството си в този квартал и е научила някои от историите от изначалните обитатели или техните потомци. На чаша синьо вино пред камината в Къщата на София, журналистката ще пресъздаде неповторимата атмосфера на свободен бохемски дух и неукротима творческа енергия на будители, изиграли най-ярките образи, написали най-значимите литературни произведения, създали незабравима музика.

В Долен Лозенец негласно са се надпреварвали най-добрите архитекти, получили образованието си в странство. Затова старите къщи намигат със закачливи балкончета, усмихват се с гиздави еркери и дори грохнали греят със специфична красота. Знаете, ли че:  ресторантът „Под липите“ е построен от генерал, герой от Първата световна война, кръстник на заведението е Елин Пелин, а над него под наем е живяла Дора Габе по времето, когато е имала връзка с Яворов?, Къщата на Валери Петров на улица Елин Пелин в началото е принадлежала на Адриана Будевска и съпруга й, актьорът Христо Ганчев?, Разсадникът на придворния градинар Антон Краус е озеленил по комшийски повечето дворове по улицата, която днес носи името на архитект Йордан Миланов – автор на доста от къщите и кооперациите наоколо?, Ще разберете и защо актьорът Кръстьо Сарафов се е женил четири пъти и то все за актриси и как в дома му на ул. Елин Пелин са съжителствали първата и четвъртата му съпруга.

А също така и че композиторът Парашкев е би кум на седмата си половинка, с която е щастлив на ул. Зелено дърво. На 1 ноември от 19 часа в Къщата на София, където легендите оживяват.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Стефан Вълдобрев и Иван Лечев един...

Драматични ситуации, колекционерски истории и 100 точки...

Фестивалът за илюстрация и графика с...

Четвъртото издание на Фестивала за илюстрация и графика...

Няма коментари към тази новина !