Китай пуска фалшива луна, за да намали разходите за енергия

22.10.2018 12:43 | Видян 1140 пъти

Китай пуска фалшива луна, за да намали разходите за енергия

Китай планира да пусне в орбита първата изкуствена "луна", за да замени уличното осветление и разходите за енергия, предаде RT.

Китайски учени твърдят, че изкуствено създадената луна, която по същество е осветен спътник, ще бъде в орбита до 2020 г. Тя ще бъде осем пъти по-ярка от истинската Луната и ще свети над Чънду, столицата на югозападната провинция Съчуан.

Иновациите ще заменят нуждата от улични лампи и ще намалят годишните разходи за електричество с до 173 милиона долара.
Яркостта на изкуствената луна ще се усеща от хората като една пета от тази на обикновените улични лампи. Тя може да помогне на службите за спешна помощ при прекъсвания и природни бедствия.

Луната ще осветява само площ от 50 квадратни километра, тъй като е много по-близо до Земята, отколкото нашата истинска луна. Тя ще се намира на около 500 километра разстояние, в сравнение с естествения спътник - 380 000 км (236 000 мили).

Ако проектът се окаже успешен, Китай планира да пусне още три луни в страната до 2022 г. Първата луна ще бъде предимно експериментална, но трите луни през 2022 г. ще бъдат истинската сделка с голям граждански и търговски потенциал.

Преди да направи своя градски дебют, луната ще трябва да бъде тествана в необитаема пустиня, така че нейните светлинни лъчи да не пречат на хората или наземното оборудване за наблюдение на пространството.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Няма коментари към тази новина !