Приятели на Чаплин показват La Comedia в НДК

27.09.2018 10:21 | Видян 1221 пъти

Приятели на Чаплин показват La Comedia в НДК

Жонглиране с 4 малки топки върху клавишите на кийборд в такта на прочути мелодии е само един от ефектните етюди, които известната циркова актриса Алина Плачкова ще покаже в първия авторски спектакъл на дуо Плачкови за България, наречен „Ла Комедия“ (La Comedia).

Половинката от тандема, която е с френско-белгийски произход, но е родена в Дания, е наследница на 7 поколения артисти и единствената жена в света, която изпълнява този номер. Нейният партньор и съпруг, българинът Стефан Плачков, е майстор на спорта по акробатика, но от четвърт век се изявява с Алина по най-известните сцени на близо 50 страни по света.

Играл е в цирк „Балкански“ и „Сирк дьо Солей“. Отскоро семейството се е установило в София и ще представи премиерно „Ла Комедия“ на 27, 29 септември, 3, 4, 5 и 18 октомври в Нов театър – НДК. Тогава за пръв път дуетът ще се превърне в трио на сцената, тъй като в спектаклите се включва и 14-годишният син Саша Плачков.

Артистите определят „Ла Комедия“ като комедиен физически театър, включващ всички прийоми на нямото кино, мобилизиращи мимиката и тялото, пантомима, балет, циркови умения, клоунада, класически скечове, мултимедия и др. Кръстник на този уникален жанр е pr спецът проф. Любомир Стойков, който по-рано днес запозна Плачкови с представители на родните медии.

Спектакълът е за пътя на една жена към постигане на мечтите й да е на сцената и за намирането на истинската любов. Вдъхновен е от Виктория Чаплин – най-малката дъщеря на великия Чарли Чаплин, и нейния съпруг Жан-Батист Тиери, отдавнашни приятели и големи почитатели на изкуството на дуото. Прадядото на Алина Джордж Дейвис се е снимал с Чаплин във филма „Циркът“, партнирал си е и с Бъстър Кийтън. Очаква се Виктория също да дойде за някое от следващите представления на Алина и компания в НДК.

Стефан Плачков е завършил Цирковото училище в Москва и получава дипломата си с грамота от самия Юрий Никулин.

Той е спец по жонглиране, свободно балансиране върху стълба, въртене на кубове, комедия. Участвал е като консултант в реализацията на високобюджетен мюзикъл на Бродуей – „Пипин“ (2015), отличен с награда „Тони“. Алина Плачкова има златен медал от Международния цирков фестивал в Париж – „Циркът на бъдещето”, както и от цирковите фестивали в Рим и Берлин. Тя е виртуоз в музикалното жонглиране и акробатичния балет. Сред сцените, на които се е изявявала, са „Лидо“, „Мулен Руж“, „Фоли Бержер.

Алина и Стефан са заедно от 24 години, в цирк „Кроне“ в Мюнхен се влюбват един в друг от пръв поглед, но след двайсетина дни трупите им заминават в различни посоки. Българинът праща на своята избраница писмо на руски език, в което й прави предложение за женитба. То обикаля през няколко държави, докато бъде преведено от бабата на актрисата, а месец и половина по-късно Стефан получава по пощата нейния положителен отговор. Синът им Саша засега не смята да продължава семейната традиция: той се увлича по палеонтология, сладкарство и в бъдеще се вижда евентуално като театрален актьор.

Източник и Снимка: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

Няма коментари към тази новина !