БГ копродукция ще се бори за Оскар

22.08.2018 13:08 | Видян 1366 пъти

БГ копродукция ще се бори за Оскар


Българската копродукция „Дивата круша“ ще влезе в състезанието за номинация в чуждоезичната категория на предстоящите оскари. Това стана ясно, след като от Турция обявиха, че с това заглавие ще протегнат ръка към заветната статуетка през февруари догодина.

Драмата, режисирана от Нури Билге Джейлан, вече направи световната си премиера в рамките на Международния кинофестивал в Кан през месец май, когато любителите на седмото изкуство посрещнаха прожекцията с дълги и бурни аплодисменти.

„Дивата круша“ е петият проект на Джейлан, който е изпратен от Турция в борбата за номинация за „Оскар“. Сега филмът е избран от 17-членно професионално жури, като се конкурираше за честта с още 11 продукции.

В лентата участие взимат продуценти от 7 държави - Zeyno Film (Турция), Memento Films Production (Франция), Detail Film (Германия), „РФФ Интернешънъл” (България), 2006 D.O.O. (Босна и Херцеговина), Sisters & Brother Mitevski (Македония) и The Chimney Pot (Швеция).

„Тази копродукция е сложно организирана между седем компании. Всяка от тях се включва чрез артистичен, финансов или технически принос в проекта”, обясни Зейнеп Атакан, която стои зад „Дивата круша” от турска страна. Филмът разказва историята на Синан, който се завръща в родното си село и прави всичко възможно да събере необходимите средства, за да издаде все още непубликуваната си книга. Дълговете на баща му обаче ще попречат на героя да сбъдне своята мечта.

91-ата церемония по раздаването на наградите „Оскар“ ще се проведе на 24 февруари, а номинациите ще бъдат официално обявени на 22 януари. Това ще е и първата година, в която Американската филмова академия ще въведе новата си категория за постижение в популярен филм, която през последните дни предизвика полемика в средите. Друга промяна, на която ще станем свидетели догодина, е по-краткото телевизионно излъчване на церемонията, което ще бъде съкратено до 3 часа. Предстои България също да посочи предложението си за предстоящите оскари.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Миа Халифа мачка котето (ВИДЕО)

Котето си за рекламна муцуна на гащи използва Миа...

Кейт Бланшет идва в Кан с уникален...

The Best Immersive Work Award или наградата за Потапящи...

Няма коментари към тази новина !