2 млрд. ни струва т.нар. е-правителство, дето го няма

17.08.2018 15:49 | Видян 1528 пъти

2 млрд. ни струва т.нар. е-правителство, дето го няма

До миналата година България беше похарчила 2 млрд.лв. за "това, което имаме като електронно правителство", или по-точно за това, което НЯМАМЕ. В това число: Търговски регистър, правителствени сайтове - ето вчера гръмна на правосъдното министерство, портали за електронни услуги, вместо чакане на опашки. Сметката не е наша, а на Българската стопанска камара.

Пак тя казва, че в Естония не само са вложили 40 пъти по-малко пари - само 25 млн. евро или 50 млн.лв., ами и е-правителството им вече раоти. Докато България продължава да сипва огромни суми - тази година е похарчила още милиони - 4 млн. само за "сигурност" на Търговския регистър, което всъщност в нормални условия струва 30 000 лв., а сегашният му проблем се оправя не за седвица, а за 24 часа работа на 1 айти специалист. Един човек.

А ние имаме Държавна агенция за електронно управление, подчинена лично на премиера, Изпълнителна агенция по вписванията, подчинена на митнистър Цецка - да, тя още е министър, противно на всякаква логика и сигурно си въобразяват, че могат да ни я наложат за конституционен съдия. Има още безброй държавни органи с тези функции, където НЕ работят хиляди чиновници, на които плащаме ние от джоба си. А те си правят фотошопи, джиткат си из Фейса като споделят фейкове и мъдрости как се гонят злите мисли и бъговете на системите чрез поръсвания със захар и т.н.

Това е също толкова разумно, както да се плаща повече за наем на Уиндоус, отколкото е пазарната му цена, особено при положение, че е включен като безплатна опция при покупката на новия хардуеър на администрацията. Изобщо да не отваряме дума, че с този Уиндоус не могат да работят повече от 2/3 от компютрите на същата тази администрация.

Обаче това струва на данъкоплатците стотици милиони лева. При положение, че има напълно безплатен Линукс. А парите могат да се дадат за пенсии, за здраве или за нещо друго, от което има смисъл. Но няма комисионни! А те вече не са нито 10, нито 20 процента, а са 50,70 на сто и нагоре.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

свързани новини

Сменят ЕГН-то с чип

Понякога Бог разбива сърцето ти, за...

Понякога Бог разбива сърцето ти, за да спаси душата ти.

Златните момчета идват в Зала 1 на НДК

Събитието ще се състои на 21. Март (четвъртък) от 20:00...

Няма коментари към тази новина !