Нов триумф на Соня Йончева в миланската Скала

05.07.2018 09:47 | Видян 1628 пъти

Нов триумф на Соня Йончева в миланската Скала

Зрителите в миланската Скала аплодираха триумфалния дебют на българската оперна прима Соня Йончева в Пиратът на Белини. На изпълнението ѝ, предавано пряко по програма Христо Ботев на БНР, можаха да се насладят и българските слушатели. Държавната телевизия РАИ и останалите италиански медии не пестят суперлативи за таланта и сценичното присъствие на българското сопрано на най-голямата и престижна оперна сцена на Ботуша.

Някои критици имат забележки към спектакъла и част от певците, но всички са категорични, че Йончева вече е част от звездното семейство на Ла Скала. Тя е първият оперен артист след Мария Калас, поканен и дръзнал да пее основната партия в тази рядко поставяна опера.

Ролята на Имоджене в произведението на Винченцо Белини е изпълнена за последен път от великата оперна прима през далечната 1958 г. РАИ припомня, че три пъти през последните шест десетилетия след интерпретацията на Калас са правени опити за поставяне на Пиратът, но никога не се е стигало го премиера.

Сред певиците, пробвали сложната партитура и отказали впоследствие участие, е и Мирела Френи. Анна Нетребко също е сред звездите, обсъждани за новата постановка на Пиратът, но в крайна сметка е избрана 37-годишната Соня Йончева. На сцената ѝ партнират Никола Алаимо в ролята на Ернесто и Пиеро Прети в ролята на Гуалтиеро. Диригент е Рикардо Фрица, а режисьор на спектакъла - Емилио Саги.

"Йончева ще влезе в Залата на славата в Ла Скала заедно с Калас!", с това възклицание завършва рецензията на сайта Bachtrack.

По-рано през настоящия сезон Соня Йончева получи суперлативи от критиката и за дебютното си превъплъщение в друга ключова роля на Белини - Норма. Изпълнението ѝ беше в Кралската опера в Лондон. По този повод Файненшъл таймс писа: "Нейната Норма е изпята толкова красико, че се превръща в архетип на романтична героиня".

Родена през 1981 г. в Пловдив, Соня Йончева учи пиано и оперно пеене в родния си град; печели редица първи награди в конкурси. Заминава за Швейцария, където завършва класическо пеене в Женевската консерватория. Сетне Париж - града, от който започва професионалният успех на талантливата българка.

През 2010-а Соня Йончева печели престижния оперен конкурс Опералия, дирижиран и организиран от Пласидо Доминго в Ла Скала, Милано. На 21 ноември 2013 г. се ражда нова звезда на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк, след като публиката възторжено аплодира Соня Йончева в ролята на Джилда от Риголето.

Година по-късно тя отново пристига в САЩ, за да се превъплъти в Мими от Бохеми само няколко седмици след раждането на сина си Матео. Има и награди Грами.

Източник: segabg.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !