Чалга певица трупа слава на гърба на Вапцаров

30.05.2018 12:17 | Видян 1697 пъти

Чалга певица трупа слава на гърба на Вапцаров

Май се оказа двойнокритичен месец за творчеството на Вапцаров. След като зрелостниците се упражняваха върху поезията му в опит да минат матурите и да влязат в университет, сега чалгапевица превърна едно от най-нежните произведения в родната лирика - Прощално, в заложник на напъните ѝ да натрупа слава.

Мрежата гръмна от последната манифактура на wannabe фолкдивата Антонина – чалгаритъм, излязъл все едно от зората на жанра и сексуални сцени, на фона на които тя рецитира: „Понякога ще идвам във съня ти като нечакан и неискан гостенин“. Скандалът, тръгнал от студиото на Нова TV, бързо набра скорост, като форумите прегряха от коментари, а продуцентът, изпълнител и адвокат Велизар Соколов-Заки дори обясни, че в момента, в който чул творението на Антонина, започнал да брои дали не може да я даде на съд за накърнено авторско право.

„Много сериозно се накърнява личното достойнство на автора на произведението и това е културна ценност, която не можем да си позволим да бъде подмятана”, коментира адвокатът Велизар Соколов-Заки, който повече от 20 години се занимава с интелектуална собственост.

„Първият ми рефлекс беше да почна да броя. Авторското право е, докато авторът е жив, и 70 години след неговата смърт. Бях стреснат, защото Вапцаров е починал през 1942 г., т.е. правата са изтекли през 2012-а”, обясни Соколов, цитиран от Монитор. А това по закон означава, че произведението му става обществено достояние и може да бъде ползвано от всеки.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Няма коментари към тази новина !