Захари Бахаров спечели Аскеер за Чамкория

25.05.2018 17:30 | Видян 2613 пъти

Захари Бахаров спечели Аскеер за Чамкория

Захари Бахаров спечели Аскеер - след Икар- а, за водеща мъжка роля за моноспектакъла Чамкория по романа на Милен Русков, постановка на Явор Гърдев в Театър 199 Валентин Стойчев. NеоДачници по Максим Горки на Иван Пантелеев в Народния театър взе две статуетки Аскеер - за най-добро представление и за режисура. По традиция престижните награди бяха връчени на официална церемония в Театъра на Българската армия, съобщава БНТ. 

Мария Стефанова увенча с Аскеер за водеща женска роля завръщането си след 25 г. на сцената на Народния театър Иван Вазов - в постановката Три високи жени от Едуард Олби на Стефан Спасов. Тя благодари на екипа на спектакъла и на Народния театър. "Поклон на прекрасната публика и нека да пребъде българският театър", каза още Мария Стефанова.

При поддържащите роли победителите са в постановки на Бина Харалампиева - Ана Пападопулу за Лисичета от Лилиан Хелман в Народния театър и Малин Кръстев за Зимата на нашето недоволство по романа на Джон Стайнбек в Малък градски театър Зад канала.

На Аскеер - 2018 "изгря звездата" на Веселин Петров - за ролите му в Кралят eлен по Карло Гоци на Анастасия Събева в Театър Азарян в НДК.

Марина Райчинова заслужи статуетката на Георги Чапкънов за сценография - за Франкенщайн от Ник Диър на Стайко Мурджев в Театър София. За музиката в представлението Аскеер получи Петър Дундаков.

За костюмография беше отличена Нина Пашова за два спектакъла в Народния театър - Калигула от Албер Камю на Диана Добрева и Три високи жени.

Оля Стоянова взе наградата за съвременна българска драматургия за пиесата си Цветът на дълбоките води.

"Хайдути много, воеводи няма", коментира във видеоклипа, с който беше представен, Васил Михайлов, удостоен с голямата награда Аскеер - 2018 за цялостен принос към театралното изкуство. 
"С радост бих отстъпил място на младите, но, докато започнат да играят войводи, трябва да изиграят много четници", каза още актьорът. 

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Вижте как оскверниха гроба на...

Ченгетата вече знаят кой е богохулникът, счупил кръста и...

Бони и Гърдева заформят скандал в...

Отборът на Златните ще наруши своя обет за...

Няма коментари към тази новина !