Грандиозен спектакъл с тайни от културната ни съкровищница закрива европредседателството

23.05.2018 14:04 | Видян 2179 пъти

Грандиозен спектакъл с тайни от културната ни съкровищница закрива европредседателството

Апотеозен и мащабен концерт-спектакъл с невиждани до момента на сцена тайни от българската културна съкровищница е едно от последните събития в културната програма на българското европредседателство.

Грандиозното събитие ще впечатли публиката тази събота в зала 1 на НДК от 19 ч. и ще събере на една сцена над 200 изпълнители в уникално по рода си представление.

Концерт-спектакълът Първо любе съчетава музика, танц, традиции и тайни ритуали от фолклорната битност на българите в Югозападна България и Западните Родопи в една необичайна симбиоза, невиждана досега на голяма сцена. Една приказка за любовта, създадена да плени всички сетива на зрителите – от красотата на пъстрите и бликащи от живот народни носии, през катарзис във всяка изпята с дъга от емоции песен до магнетичните и изпълнени със символика танци, демонстриращи силата, нежността и непреходността на българския дух.

Спектакълът, режисиран от доц. Георги Гаров, ръководител катедра Хореография в ЮЗУ Неофит Рилски - Благоевград, е впечатляващ не само за незапознатите с родните традиции чужденци и гости на европредседателството, но и за всеки българин, който ще открие неподозирани тайни от живота на предците ни, запазени по чудо през вековете в уникални и непознати ритуали.

В най-голямата зала в НДК те ще бъдат пресъздадени в невиждан мащаб от над 200 танцьори – ансамбъл при ЮЗУ Неофит Рилски – Благоевград и Клуб за хорà и народни танци На Мегдана – София. Специфично и непоказвано ще е и тяхното облекло. На толкова голяма сцена за пръв път ще могат да се видят напълно автентични носии на българските помаци от Западните Родопи, които впечатляват и изненадват със своята пищност.

Уникална е и музиката към спектакъла, която е дело на един от най-добрите ни фолклорни композитори - Петьо Кръстев. Тя съчетава автентични песни от региона, които обаче до момента са слабо познати на масовата аудитория и заживяват нов живот, благодарение на съвременния аранжимент, като същевременно е запазено тяхното традиционно звучене с типични за Югозападна България инструменти. Вокалните изпълнения са на едни от най-ярките млади звезди на родния фолклор – Милко Бошнаков, Кинче Вълчева, Карамфил Божиков и Румяна Филкова.

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Няма коментари към тази новина !