Кой ще вземе палмата?

17.05.2018 11:40 | Видян 369 пъти

Кой ще вземе палмата?

БОРИС АНГЕЛОВ
СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК НА 19'
КАН


Лишен от голямо звездно присъствие, 71-ият фестивал в Кан обаче създаде голяма конкуренция за Златната палма с неясен фаворит. Според световната критика борбата е главно между полския филм Студена война и японския Семейни работи, но немалко са онези, които залагат на добрия стар Спайк Лий и неговата актуалност. В последния момент се появи и скрит фаворит - корейския Изгаряне по Мураками - модерен и елегантен филм, който показва, че дори в страна, която смятаме за витрина на новите технологии, мизерията на много от младите хора ги прави готови на всичко и от това - нещастни, дори онези от тях, които на общия беден фон са постигнали мечтите на останалите - пари, висок стандарт и т.н.

Некрасива действителност е водеща тема и за Матео Гароне, чийто филм Кучкарят разказва за един "малък човек" - добър и готов на компромиси, който в отчайващото безсилие да се противопостави на диктатурата в забравеното си провинциално градче на една мутра, което е обхванало цялото местно миниобщество, първо го прикрива, но после го убива. Метафора, която звучи много актуално дори политически. Според някои другото италианско предложение - Щастлив като Лазар, също има шансове за голямата награда на феста.

Част от българската критика тук - общо петима души, очаква палма за Лято на Кирил Серебренников. "Филмът му е толкова хубав, че ще бъде жалко само, ако му я дадат по политически причини", коментира проф. Вера Найденова. Серебренников беше задържан заради злоупотреби с държавната субсидия за свой кинопроект в Русия и не е на фестивала, но се води дисидент. Филмът му обаче разказва за легендата на петербургския ъндърграунд от 80-те години Виктор Цой, музикант и символ на контра-културата от онова време на застоя.
В руския павилион дори на официална пресконференция авторите на проектите Календар и Нормален в малките селекции на феста не се въздържаха да коментират съжалението си за Серебренников и за накърненаната свобода в Русия, наричана от единия млад кинаджия "недоизказаност", и при това съвсем спокойно, включително и пред официалните медии от Москва като Първи канал и агенция Новости.

Апропо, самият Путин е герой в представения тук документален филм Случаят на Ксения Собчак, кандидатка за президент на изборите в родината си преди 2 месеца. Проектът е посветен на баща й, определен в промото на филма като "ментор" на сегашния властелин на Кремъл, както и на актуалния премиер на Русия Медведев - всички са от Петербург, също като Виктор Цой.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Лео дължал пари на Ронан Кийтинг

Певецът от „Боузоун“ Ронан Кийтинг не може да...

Джена даде благословията си на Чанинг

Ако очаквате драматична реакция от страна на Джена Дюан...

Няма коментари към тази новина !