Тео Ушев с пробив в Кан

30.04.2018 09:48 | Видян 1765 пъти

Тео Ушев с пробив в Кан

Късометражният филм Subject на канадския режисьор Патрик Бушар бе селектиран за 15-дневката на режисьорите в рамките на предстоящия филмов фестивал в Кан. Попадането на лентата в престижния списък е повод и за национална гордост тъй като по лентата работи и номинираният ни за „Оскар“ аниматор Теодор Ушев.

Subject прави своеобразна дисекция на един артист с неговите спомени и чувства, а продължението на заглавието е приблизително 10 минути.

15-дневката на режисьорите е програма, съпътстваща основната конкурсна на феста в Кан. Първата прожекция от нея ще бъде излъчена на 9 май, ден след старта на прочутия кинофорум. Кой ще си тръгне с наградата на режисьорите от Френската филмова академия ще разберем на 19 май.

Междувременно Ушев има и друг повод за наздравица – след като му заслужи място сред журито на оскарите „Сляпата Вайша“ продължава да жъне успехи на фестивали. Последната номинация е в рамките на Banff World Media Fest. Интересен факт е, че тук заглавието няма да се бори за приз в категориите за анимация, а – в тази за интерактивен проект.

Дали Ушев ще прибере още една статуетка за късометражния си филм, ще разберем на 13 юни.

След като „Сляпата Вайша“ даде летящ старт на професионалната колаборация между режисьора и българския писател Георги Господинов, двамата продължават съвместната си работа и с екранизация на „Физика на тъгата“. Завършеният продукт се очаква да направи премиерата си чак през 2020 г., макар Ушев вече да се похвали, че е на етап озвучаване.

Още днес пък ще бъде открита изложба на най-добрите европейски политически плакати, организиран от Националния Дизайнерски Център на Франция (Шомон) във Страсбург. Българинът се разписва и там със своя творба, върху която работил още по време на студентските си години. Експозицията ще продължи до 25-и май.

Източник: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !