€ 34 млн. лобистки договор с близък на премиера, разкри С.Диков

16.04.2018 12:35 | Видян 1783 пъти

€ 34 млн. лобистки договор с близък на премиера, разкри С.Диков

Рекорден консултантски – по същество лобистки – договор на стойност 34 милиона евро е сключила компанията IGS на близкия до премиера шеф на кортовете в Банкя, на които Борисов обича да играе, Иван Григоров Саздов с фирма на китайския милиардер Стивън Ло, разкри в първото си предаване по Евроком известният журналист Сашо Диков. 19 минути добавя интересен детайл – финансовият консултант по същия проект е не кой да е, а съветникът по сделката на ... Гинка Върбакова за ЧЕЗ.

Целта на контракта на Саздов е по-добра връзка с институциите – държавни и общински, за осъществяване на инвестицията в туристическия, хазартен, спортен и овеселителен комплекс Св. София в размер на 1,6 млрд.евро. Диков напомни, че именно Саздов беше шеф на инициативния комитет за издигането на Бойко Борисов за кмет.

Защо се стига до неговите услуги? На 31 юли 2014 г. кабинетът Орешарски в оставка взема решение за меморандум и дава статута Инвеститор Клас А на китайците. Служебното правителство обаче тупа топката. После идва Борисов 2 и в края на 2014 – началото на 2015 г. Мо се доверява на Саздов. Интересно е, че макар и отношенията им не след дълго да приключват, на 9 август 2017 г. кабинетът Борисов 3 удължава срока на меморандума от Орешарски за инвестицията.

В интервю на консултанта пред жуналиста, той признава за договора, но твърди, че му е изплатена само първата вноска от 250 000 евро или половин милион лева споде изнесеното от Диков. По други информации всъщност става въпрос за 3 вноски. Интересно е как възпитаникът на ВИФ, сега НСА, аргументира експертизата си: „Имам доста опит – навремето участвах и в друг проект: завода за мотокари за жилищен комплекс, обаче не се получи. Така че опитът ми в това не е паднал от небето. Имах бетонов възел и затова ме търсят...”, заяви в интервю за Диков консултантът.

Той добави, че в договора е записано, че той ще има думата при определяне на строителните фирми за мегаобекта – няколко хотела, казина, спортни и конферентни центрове, аквапарк в землището на с. Равно поле, където Ло закупи голфигрището на Красимир Гергов Св. София и над 350 дка земя. „Трябваше да участваме в строителството, но го прекратиха”, коментира консултантът Саздов. Той уверил премиера, че ще „защити интереса на България”, както многократно подчерта пред Диков. „Аз вече съм го запознал и те са имали срещи”, каза Саздов пред Диков, но в същото време посочи само една – на кортовете му в Банкя.

След като не е получил няколко вноски по договора, по него е заведено арбитражно дело, но консултантът уточнява, че „фирмата вече не е моя”. Т.е. друг ще защитава интерсите й и евентуано – почти сигурно – ще вземе неустойката по контракта.

Твърде любопитен факт е кой е финансовият съветник по тази сделка. Това е същата фирма, която консултира ... Гинка Върбакова за ЧЕЗ – Мейн капитал.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Принц Уилям отчаяно се нуждае от брат...

Докато носи тежестта на шокиращата диагноза рак на...

Защо Кейт не даде на Уилям да седне...

Новината, че Кейт е била диагностицирана с рак и е...

Няма коментари към тази новина !