Япония бие по брой на столетниците

04.04.2018 14:05 | Видян 1359 пъти

Япония бие по брой на столетниците

32 000 души в Япония са навършили 100 само за година, сочат данни на министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи. Според тях страната е подобрила собствения си рекорд за най-много столетници за 46-а поредна година.

 Япония вече има над 65 000 души, които са на 100 или повече години. Макар че изостава с около 10 000 столетници от САЩ, които са на първо място, населението на Япония е едва една трета от това на Америка.

С други думи, в нито една страна в света няма по-голям процент от хора, достигнали стогодишна възраст. Това звучи като положителна новина, особено в страна, в която дълголетието се цени толкова много, че 19 септември – Денят на уважението към възрастта, е национален празник.

Столетниците по традиция получават специална чиния, изработена от чисто сребро. Но големият брой на дълголетниците се превръща в бреме за икономиката на държавата.

Възрастните хора, макар че се радват на голямо уважение, изяждат ресурсите с темпо, с което по-младите поколения не могат да се справят. През 2014 г., например, сребърните чинии за 59 000 столетници са стрували на страната около 2.1 млн. долара.

Тъй като страната застарява все повече, 2016 г. бе първата година, в която Япония замени чинията от чисто сребро с по-евтина алтернатива, която само е посребрена.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !