Задкулисните игри в Евровизия България

21.02.2018 13:15 | Видян 2579 пъти

Задкулисните игри в Евровизия България

Песенният конкурс Евровизия е една от темите, които обичайно разделят българите. Отричан и хвален, следен внимателно и ненавиждан, конкурсът за поппесен и изпълнител е повод за патриотична гордост и за нихилистично охулване. Но – както понякога основателно предполагат любителите на конспирациите – гледаме само театър на сенките. Зад кулисите ѝ на родна територия е случват неща, за които българската публика не подозира.

Очаква се да разберем кой ще отиде в Лисабон тази година в началото на март. Според хора от кухнята, е избрана песен, дело на продуцентската компания Симфоникс – същата, която изпрати на конкурса и Поли Генова през 2016 г., и Кристиян Костов през 2017 г.

Като представител на България в конкурса през 2018 г. засега се очертава Жана Бергендорф, която вече снима клипа на неизвестната все още песен. Преди дни Вида Пиронкова представи във Фейсбук вече отпаднало от конкурса свое парче, в което изпълнител също е Жана Бергендорф. Раздвоението на певицата в две от песните, кандидатстващи за Евровизия, е част от задкулисието на конкурса.

Малко предистория. През 2013 г. Елица и Стунджи отиват за втори път на Евровизия с надеждата да повторят успеха си от 2005 г. Провалят се и БНТ прекъсва участието си в конкурса за две години. Официално обявеното основание е липса на финансова ефективност. В това има известна логика – телевизията е с ограничен бюджет, участието струва скъпо, абонаментът – също, а възвращаемост на вложените средства няма.

През 2016 г. обаче БНТ ревизира решението си и изпрати Поли Генова в Стокхолм. Тя се класира на четвърто място с песента If Love Was a Crime, чиято премиера на живо е на откриването – с фанфари и червени килими – на новия сезон на сериала Под прикритие.

Автори на песента са композиторите и музикалните продуценти Борислав Миланов и Себастиан Арман, както и шведският композитор Йоаким Бо Персон. Те са съсобственици на промоутърската фирма Симфоникс, базирана във Виена. Любопитно е, а вероятно и показателно, че те стоят зад песента, спечелила Евровизия през 2014 година – Rise Like a Phoenix на Кончита Вурст. Тогава в Австрия назря скандал, защото публиката не прие спокойно факта, че песента, представяща страната, е избрана в затворен вътрешен конкурс без никаква публичност. Тази година отново Симфоникс стои зад австрийския представител Сизър Самсън, който отново е селектиран на тъмно, без мнението на австрийската публика.

Същото се случва и у нас. През 2017 година за представител на България в „Евровизия“ е избран Кристиян Костов. Песента на талантливия млад изпълнител е дело на… Симфоникс, също както песента на Поли Генова от предходната година.

Какво се случва през 2018 г.? В БНТ стана генерална смяна в управлението. Параметрите на конкурса обаче изискваха включване и договорки много преди новите шефове да поемат ръководството на обществената телевизия. Временният хаос от смяната доведе дотам, че в крайния срок за кандидатстване – 20 декември – успява да се вмести само един екип. БНТ обяви удължаване на конкурса с 10 дни. Междувременно в родния етап на конкурса влязоха още 12 песни.

Това само по себе си е прекрасно и би трябвало да е от полза за българската музика. Но, нито един от следващите етапи на конкурса не е публичен.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !