Златен ритон 2017 ще бъде открит със Сляпата Вайша и филма за Стефан Данаилов

12.12.2017 14:03 | Видян 1511 пъти

Златен ритон 2017 ще бъде открит със Сляпата Вайша и филма за Стефан Данаилов

В самия край на 2017 година, на 16 декември, се открива фестивала на българското документално и анимационно кино Златен ритон в Пловдив.

Два филма ще бъдат представени на официалната церемония по откриването на фестивала. Първият от тях е анимационният  Сляпата Вайша на българския аниматор Теодор Ушев, който беше номиниран за наградите Оскар за късометражен филм.

Вайша не е като другите момичета; лявото ѝ око вижда само миналото, а дясното – само бъдещето. Разногледите очи на Вайша ѝ пречат да живее в настоящето и тя се озовава между две непримирими времеви плоскости.

На откриването на фестивала ще се състои и официалната премиера на  документалния филм Монолог на Ема Константинова и Георги Тошев, посветен на 75-годишнината на големия актьор Стефан Данаилов.

Монолог ни среща със Стефан Данаилов “отблизо” във всички смисли – отвъд паравана на актьорската суета и в близък план. Стефан Данаилов се открива пред зрителя такъв, какъвто е.

Той говори смешно, говори тъжно, говори със самоирония, говори искрено за събитията и обстоятелствата, които са го формирали като актьор и човек. Богатият архивен материал ни припомня някои от най-емблематичните му роли.

Като съпътстващо събитие на фестивала асоциация Академика 21 и Институт за изследване на изкуствата - БАН ще организират кръгла маса на тема актуалната тема Хибридно кино.  

В кръглата маса ще участват проф. Мая Димитрова, д.н., д-р Йосиф Аструков, доц. д-р Марин Дамянов, проф. д-р Емилия Стоева, доц. Петя Александрова, д.н., доц. д-р Радостина Нейкова, проф. д-р Надежда Маринчевска, гл. ас д-р Теодора Дончева, проф. д-р Михаил Мелтев, гл. ас д-р Деян Статулов. Кръглата маса ще се проведе на 17 декември от 10 ч. в зала Пловдив на Гранд Хотел Пловдив.

Фестивалът на българското документално и анимационно кино Златен ритон 2017 ще продължи до 22 декември.

За повече информация: www.zlatenriton.bg.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !